Då blir förnybar energi billigare än fossil

2018-01-16 16:44  
Foto: Alamy, TT

Om två år kan energi från förnybara källor vara billigare att framställa än den från fossila källor. Det uppger International renewable energy agency – Irena – i en ny rapport.

Enligt rapporten är solcellsmoduler i dag 80 procent billigare jämfört med 2009. Priset för elektricitet som framställts med solceller har sjönk med tre fjärdedelar mellan perioden 2010-2017. Under samma period har priset på vindturbiner halverats.

”Elektricitet från förnybara källor kommer snart att vara billigare än den från de flesta fossila källor. Lagom till 2020 kommer förnybart som i dag används kommersiellt att ligga på samma kostnadsnivåer som fossilt, med de flesta källor på de lägre kostnadsnivåerna eller till och med under priset för fossilt”, skriver Irena i sin rapport.

Ny och mer effektiv teknik är en av förklaringarna till de sjunkande priserna. Irena nämner större vindturbiner, solceller med högre verkningsgrad och större bruk av dataanalys som exempel.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt