ENERGI

Busch och Andersson i energibråk: ”Långt över gränsen”

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch efter partiledardebatten i riksdagen.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch efter partiledardebatten i riksdagen.

S-ledaren Magdalena Andersson och energi- och näringsminister Ebba Busch rök ihop i riksdagens partiledardebatt. De har helt olika versioner av vilka samtal som har försiggått om kärnkraften.
– Det är lögn, säger Busch om Anderssons version.

Publicerad Uppdaterad

Efter debatten förklarar Ebba Busch (KD) för journalister varför hon kastade in anklagelsen mot Andersson som en slutkläm på replikskiftet.

– Jag tycker inte att man ska komma undan med en lögn. Det där var långt över gränsen, säger Busch.

I förra veckan kallade Ebba Busch samtalen med Socialdemokraterna om energipolitiken för historiska.

Andersson: ”Inga riktiga förhandlingar”

I riksdagens talarstol håller hon fast vid att samtalen med Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S, har varit konstruktiva.

Men S-ledaren har en helt annan bild.

– Det är inga riktiga förhandlingar, där båda parter är beredda att både ge och ta. Några sådana förhandlingar har Fredrik Olovsson inte haft, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) under partiledardebatten i riksdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) under partiledardebatten i riksdagen.

Olovsson själv har tidigare sagt till TT att det inte har pågått samtal som kan leda fram till en energiöverenskommelse. Det har mer handlat om att regeringen informerat om den kommande energipolitiska inriktningspropositionen.

– Det är ingen idé att bjuda in mig för att berätta vad regeringen vill, men den dag regeringen är beredd att förhandla för att vi ska nå en bred och långsiktig energiöverenskommelse, då är vi socialdemokrater naturligtvis beredda att delta, säger Andersson.

Busch: ”Underminerar honom”

Ebba Busch håller fast vid att hon, Olovsson och andra socialdemokrater har haft konstruktiva samtal.

– Antingen har Magdalena Andersson inte koll på vad han har gjort eller så har hon nu totalt underminerat honom i kammaren, säger Busch.

– Vi har visat dem proppen och varit beredda att göra ändringar i den, innan den gick ut på remiss. Vi har sänkt garden helt och varit beredda att möta S.