Energi
Brist på fakta i debatt om högre elpris
Snart tas beslutet som delar den svenska elmarknaden i fyra zoner. Det leder till dyrare el i södra Sverige, hävdar kritikerna. Men siffrorna i debatten bygger än så länge på grova uppskattningar.
När Svenska kraftnät (SVK) i oktober i år föreslog att Sverige ska delas upp i fyra områden, med olika elpriser, ledde till en hård debatt inom energisektorn.
Kritikerna hävdade att förslaget leder till att blir dyrare el i södra Sverige och att många små elbolag riskerar att slås ut från marknaden.
Svensk Energis vd Kjell Jansson säger i ett pressmeddelande att prisområdena innebär att uppemot 90 procent av de svenska elkunderna riskerar att få högre elräkningar.
Jonas Borgardt, vd på Elverket Vallentuna, har anmält Svenska Kraftnät till EU:s konkurrensmyndigheter. Han menar att elpriserna i södra Sverige kommer att stiga med 4-5 öre per kWh och att stora bolag som Vattenfall, Fortum och Eon gynnas på bekostnad av de små elhandlarna.
Magnus Askaner, som jämför elpriser och elbolag på elprisguiden.se, kallar de nya prisområdena för ”det hårdaste slaget mot elmarknaden sedan avregleringen”. Även han talar om prisökningar på 4-5 öre per kWh i södra Sverige
Men ingen kan presentera en noggrann uträkning på hur förslaget kommer att slå.
Uppgifter i media om att marknadspriset på el skulle stiga 4-5 öre i södra Sverige härstammar i de flesta fall från en rapport gjord av konsultföretaget Econ Pöyry. Den är beställd av organisationen Oberoende elhandlare, som företräder nio små elhandelsföretag.
- Vi gjord en väldigt snabb och enkel körning, eftersom vi hade en begränsad budget, säger Anders Ångström på Econ Pöyry.
- Dessutom utgick vi från ett enda år, 2008, och då var elen dyrare än normalt.
Svensk Energi har inte gjort någon uträkning alls.
- Vår bedömning bygger på att finns mer konsumtion än produktion i södra Sverige. Utifrån det förutsätter vi att det blir högre priser, säger Magnus Thorstensson, marknadsanalytiker på Svensk Energi.
Johan Öhnell, ordförande i Oberoende elhandlare och vd i Telge Energi, säger att det inte råder några tvivel om att systemet med fyra svenska priszoner kommer att göra det dyrare för konsumenten, trots att det finns brister i den rapport som organisationen beställde förra året.
- Det här är en rapport som vi tog fram för att sätta frågan på den politiska agendan. Exakt hur mycket dyrare det blir borde myndigheterna själva utreda innan de tar ett beslut, säger han.
Men inte heller SVK kan ge något klart svar om hur elpriserna kommer att påverkas av den nya indelningen – trots att affärsverket ska fatta sitt beslut innan årsskiftet.
Simuleringar från en branschutredning 2005 pekar på att prisområdena kan leda till att elektriciteten blir cirka 0,5 öre dyrare i den sydligaste delen av Sverige. Det är dock en siffra som kan variera kraftigt, beroende på temperatur, nederbörd och hur många kablar som är i drift, enligt Niklas Kallin på SVK.
- Prisskillnaden är svår att uppskatta. De 5 öre som förekommit i debatten låter ganska högt, men kan inte uteslutas, tillägger han.
Alla beräkningar som görs i dag utgår också från det befintliga svenska stamnätet. Just nu planerar Svenska Kraftnät för en rejäl utbyggnad av stamnätet i södra och västra Sverige. Projektet kallas Sydvästlänken och ska vara klart 2015.
- När Sydvästlänken byggs försvinner flera flaskhalsar i systemet och prisskillnaden blir mycket mindre, säger Anders Ångström.