Energi

Bränsleskada stänger reaktor i Oskarshamn

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 tas tillfälligt ur drift på grund av bränsleskada. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT
Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 tas tillfälligt ur drift på grund av bränsleskada. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 tas tillfälligt ur drift på grund av en bränsleskada. Skadan konstaterades i november i fjol, som TT tidigare berättat om.

Publicerad

Från början var planen att åtgärda problemet vid årliga revisionen som inleds i april. Men har ägaren OKG beslutat att skadan ska hanteras tidigare. Därför tas reaktorn ur drift mellan den 19 februari till och med den 27 februari för att åtgärda skadan, rapporterar SVT Nyheter.

– Tidpunkten är vald för att passa tillgängligheten av leverantörer, säger OKG:s kommunikationschef Désirée Liljevall till TT.

Det rör sig om en så kallad sekundär bränsleskada. Det skulle kunna vara någon form av skräp som kan ha hamnat i bränslebassängen och som kan skava hål i bränsleinkapslingen.

Men vad den här bränsleskadan beror på går inte att säga förrän det skadade bränslet undersökts. Enligt OKG har skadan ingen påverkan på människor eller miljön.

Fakta: Svenska reaktorer

Oskarshamns kärnkraftverk ägs av OKG Aktiebolag, som i sin tur ägs till 54,5 procent av Uniper och 45,5 procent av Fortum.

Av de tre ursprungliga reaktorerna i Oskarshamn är bara en kvar i drift. De övriga har stängts permanent.

Övriga reaktorer i Sverige är två i Ringhals och tre i Forsmark. Sammanlagt alltså sex stycken i Sverige.

Som mest hade Sverige tolv reaktorer innan Barsebäck stängde helt och Ringhals mer nyligen stängt två.