Energi

BP börjar borra igen

Bild från den 20 april 2010 när Deepwater Horizon exploderade. Ett dygn senare hade oljeplattformen sjunkit till botten. Foto: US Coast Guard
Bild från den 20 april 2010 när Deepwater Horizon exploderade. Ett dygn senare hade oljeplattformen sjunkit till botten. Foto: US Coast Guard

Bara ett år efter den värsta oljekatastrofen i USA:s historia kommer BP börja borra efter olja igen i Mexikanska golfen.

Publicerad

Enligt brittiska och amerikanska nyhetsmedier på måndagsmorgonen har BP nu fått klartecken att starta djuphavsborrningar vid tio etablerade borrningsplatser i Mexikanska golfen.

Det handlar inte om helt nya borrplatser utan borrning vid redan existerande produktionskällor eller områden där det pågår undersökning.

Borrningarna ska kunna inledas i sommar, enligt BP-chefen Bob Dudley.

Den stigande efterfrågan på olja och oroligheterna i Mellanöstern har fått de amerikanska myndigheterna att bevilja nya tillstånd för djuphavsborrning i amerikanska vatten, skriver New York Times.

För drygt en månad sedan godkändes den första djuphavsborrningen i Mexikanska golfen efter stoppet i samband med BP-katastrofen den 20 april förra året.

Då expoloderade oljeplattformen Deepwater Horizon och sjönk och 780 miljoner liter råolja strömmade under flera månader ut från det havererade borrhålet på 1 500 meters djup.

Det amerikanska justitiedepartementet överväger att inleda en serie rättsprocesser mot BP i takt med att de pågående utredningarna om ansvaret för olyckan blir färdiga. Det uppger den amerikanska regeringen till New York Times.

BP har hittills reserverat 40 miljarder dollar i miljösanering och skadestånd.

Företaget har tvingats sälja ut tillgångar för att finansiera kostnaderna för oljeutsläppet och BP:s aktiekurs ligger fortfarande väsentligt under vad den var före olyckan.