Energi
Bisfenol A hittat i dricksvatten
Det hormonstörande ämnet bisfenol A har hittats i dricksvatten. Nu ska Kemikalieinspektionen och andra myndigheter analysera riskerna.
Vid relining fodras vattenrör invändigt med epoxiplast som ofta innehåller det hormonstörande ämnet bisfenol A. Regeringen har därför gett Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket i uppdrag att undersöka om bisfenol A från relinade dricksvattenrör kan läcka ut i vattnet.
Nu avslöjar tidningen VVS-Forum att det finns bisfenol A i dricksvatten.
Myndigheterna har tagit prover på 22 lägenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö och påvisat att bisfenol A finns i dricksvattnet hos åtta av dem. Halterna ligger mellan 0,01 och 1 mikrogram bisfenol A per liter vatten.
I de övriga 13 lägenheterna har man inte kunnat påvisa någon bisfenol A i dricksvattnet.
-Vi har pressat gränsen för vad man kan detektera. I den här undersökningen ligger gränsen för att påvisa bisfenol A på 0,01 mikrogram per liter, det är tio gånger lägre än vad man normalt kan handla upp på marknaden, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.
Framför allt är det fastigheter där man har använt tvåkomponentsepoxi som har gett utslag för bisfenol A. Tvåkomponentsepoxi blandas på plats medan enkomponentsepoxin blandas i fabrik.
Men det är inte bara i dricksvattnet i lägenheter som bisfenol A har påvisats i undersökningen. I ett par fall har man även hittat bisfenol A i ledningsvatten, alltså i det dricksvatten som ännu inte har letts in i fastigheten. I de fallen har halterna legat mellan 0,015 och 0,045 mikrogram bisfenol A per liter vatten.
-Vi befinner oss fortfarande i kartläggningsfasen av uppdragen, men vad vi vet har man använt epoxi även i andra delar av vattensystemet, vid invändig coating av vattentorn och rörkrökar i gatan till exempel, säger Erik Gravenfors.
Enligt EU:s livsmedelsmyndighet EFSA är 50 mikrogram bisfenol A ett tolerabelt dagligt intag.
Är 1 mikrogram bisfenol A i dricksvatten farligt?
-Vi tycker inte att EFSA:s gränsvärde riktigt tar hänsyn till de lågdosstudier som har gjorts på hormonella effekter, men vi ska diskutera saken med Livsmedelsverket, säger Erik Gravenfors.
Totalt har cirka 3 000 lägenheter i Sverige relinade dricksvattenrör.
Nu ska de tre myndigheterna göra en riskbedömning av den upptäckta bisfenolhalten och diskutera eventuella åtgärdsförslag. Utredningen ska vara klar den 15 december.