Energi
Bilavgaser motverkar växthuseffekten
Foto:Colourbox
Att trafiken är en av de stora utsläppsbovarna av koldioxid och bidrar till växthuseffekten har slagits fast tidigare. Nu kommer nya uppseendeväckande rön om att trafiken samtidigt motverkar utsläppen av växthusgaser.
- Det är lite att sticka ut hakan och skrämmande, men om man räknar på det här är det en förvånansvärt stor del av de emissioner som trafiken släpper ut som tas upp av skogen, säger Anders Lindroth, en av forskarna bakom resultaten.
De positiva effekterna som trafiken ger upphov till handlar om att mer kol än forskarna känt till binds i våra skogar istället för att släppas ut i atmosfären.
- De som har följt debatten om kolbalansen vet att det finns ett upptag av koldioxid någonstans men ingen har vetat var och varför. Vår forskning kanske kan ge svaret, säger Anders Lindroth.
De uppseendeväckande forskningsresultaten har professor Anders Lindroth och lektor Harry Lankreijer vid institutionen för naturgeografi och ekosystemanalys vid Lunds universitet kommit fram till i samarbete med forskargrupper i Frankrike, Italien och Storbritannien. Resultaten presenteras i senaste numret av Nature.
Forskarna har undersökt hur olika faktorer som klimat, ålder och kvävenedfall påverkar utbytet av koldioxid mellan olika typer av skogsekosystem och atmosfären.
Det visar sig att försurningen i form av utsläpp av kväveoxider kraftigt påverkar upptaget av kol. Bilarna släpper ut mycket kväveoxider som gödslar skogen och får den att växa snabbare. Dessa effekter har varit kända sedan länge.
- Men upptaget av kol när man kvävegödslar en skog är bara en tiondel så stort som när kväveoxiderna sprids från våra vägar via luften. I förra fallet binder ett kilo kväve 40 kilo kol, i det senare binder ett kilo kväve 400 kilo kol, säger Anders Lindroth.
- Det paradoxala är alltså att nedsmutsningen av atmosfären genom försurning faktiskt motverkar växthuseffekten genom att upptaget av koldioxid från atmosfären ökar. Slutsatsen blir att människan aktivt genom skogsskötsel och passivt genom luftföroreningar mer eller mindre fullständigt kontrollerar kolupptaget i tempererade och nordliga skogar, säger han.
Nu ska forskarna ta nästa steg och ta reda på var effekterna finns.
- Det här är inte ett acceptabelt resonemang. Vi kan inte lösa ett problem genom att skapa ett nytt. Det är en dålig klimatpolitik, säger Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson, som känner igen tongångarna.
- Det här är inte så nytt egentligen. Mer partiklar och sot är bra mot växthuseffekten, men sådan panik är det inte att vi måste skapa nya miljöproblem. Det finns andra åtgärder som trängselavgifter och begränsning av trafiken.