Energi

Banverket testar lysdioder via fiber

Gatulykta i Strömstad
Grafik över lampans konstruktion.
Principskiss över hur ljuset leds.

Nu ska Banverket testa en ny, svensk lysdiodslösning för extrema miljöer. Ny Teknik ställer fem frågor till Åke Johansson, teknikansvarig på Optimal Lighting Partner i Strömstad.

Publicerad

Hur fungerar er teknik?
- I vanliga gatlyktor sitter ljuskällan högt uppe i en stolpe där reflektorer riktar ljuset nedåt. Vi placerar i stället ljuskällan i markhöjd och leder upp ljuset i stolpen med fiberoptik. Där riktas det med linser eller prismor så att belysningen hamnar där den ska.

Vad är finessen med det?
- Man kan rikta ljuset på ett optimalt sätt, vilket gör att man kan ha färre lampstolpar per kilometer. Det sparar pengar och energiförbrukning.

Man kan bygga in ljuskällan så att den skyddas för vandalisering, och det blir lättare att byta lampa i besvärliga miljöer.


Lyktstolparna blir dessutom mindre farliga att krocka med eftersom armaturen i toppen blir betydligt lättare.

Vad är unikt?
- Vi har patenterade tekniker för att föra in och ta ut ljus ur optiska fibrer eller stavar med små förluster. De har utvecklats i samarbete med Göran Mannerberg som är docent på KTH.
- Nu har vi även börjat samarbeta med Aluwave i Göteborg, som har en teknik för att leda bort värme från elektronik. Det gör att vi kan använda lysdioder som belysningskälla. Nu ska vi packa lysdioder tätt i armaturen och ta in 2000 lumen i staven.

Vad ska Banverket testa?
- De ska använda tekniken för att belysa bangårdar där man inte kan ha vanliga lampor på grund av de strömförande kablarna. Man skulle behöva släcka ner hela bangården när lamporna ska bytas. Med vårt system kan man enkelt byta lampor i markhöjd.
Belysning av bangårdar ett problem som ingen lyckats lösa internationellt. Det är en arbetsmiljöfråga, det kan bli väldigt mörkt mellan godstågen där personal ska gå omkring och till exempel kontrollera växlar. Så vi hoppas på en internationell marknad.

Vilka andra tillämpningar kan tekniken användas till?
- I vanlig gatubelysning. I Strömstad installerades för två år sedan fem lyktstolpar som leder ljus från metallhalogenlampor. I vår ska vi starta tester med de nya lysdiodsarmaturerna på cykel- och gångbanor.