Energi

Återladdning ger elcykeln längre räckvidd

Hybridcykel kallar Sanyo sin Eneloop, för pedal- och eldrift.
Hybridcykel kallar Sanyo sin Eneloop, för pedal- och eldrift.

Pedaldrift bak, eldrift fram. Och återladdning av batteriet i nerförsbackarna så att motorhjälpen kan användas under långa cykelturer. Sanyo lanserar en ny elcykel som anpassats till nya japanska elcykellagar.

Publicerad

Eneloop kallas den nya cykeln som presenterades i går i samband med en japansk lagändring som tillåter elmotorassistans motsvarande dubbla effekten av vad en människa använder för att trampa fram cykeln.

Sanyo har placerat elmotorn i framhjulet, vilket gör cykeln tvåhjulsdriven i vissa situationer. Jämfört med tidigare elassisterade cyklar har aktionssträckan med elhjälp förlängts 1,8 gånger tack vare återladdning vid inbromsning.

Enligt Sanyos beräknade körcykel kan man cykla i 15 km/h på slät mark, hålla 10 km/h med elassistans i uppförslut, och bromsa sig ner i utförslut vid 10 km/h varvid motorn fungerar som generator och laddar batteriet.

Sanyo börjar sälja cykeln i februari nästa år, och priset i Japan hamnar runt 12000 kronor. För den summan får man tre växlar, diodlampor och all kabeldragning i ramen.