Energi

Åskforskare: Dra ut alla sladdar

Kraftig åska väntas över västra Sverige under tisdagen. För att skydda känslig elektronik bör du dra ut sladden tipsar åskforskare.

Publicerad

SMHI varnar för att kraftig åska drar in över hela västra Sverige under tisdag eftermiddag. http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varningar/varning_tabell_n1_sv.htm

Datorer och annan elektronik är känsliga och riskerar att förstöras om åskan slår ner. Enklaste sättet att skydda sina apparater är att dra ut sladden säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet.

- Det finns massor av överspänningsskydd att köpa men det är svårt att veta vilka som verkligen fungerar så mitt bästa och enklaste råd är att dra ut alla sladdar, säger han.

Vid ett åskväder är det alltid säkrast att befinna sig inomhus, men vissa saker bör man undvika.

- Du ska inte ta i till exempel vattenledningar som kan leda ström. Du ska heller inte bada eller duscha eller prata i en vanlig telefon, säger Vernon Cooray.

Mobiltelefon är däremot ok.

För den som inte kan ta skydd utomhus gäller det att undvika att till exempel ställa sig under ett träd eftersom blixten drar sig till höga punkter.

Säkrast är att sätta sig i bilen som bildar en skyddande bur om den är helt i metall.

- Men det gäller då att inte till exempel taket är i plast, säger Vernon Cooray.

Man ska också undvika att hålla i ratten eller dörrhandtag, tillägger han. I sällsynta fall kan bilen utsättas för en tryckvåg som är så kraftig att vindrutan exploderar.

Han berättar att det fortfarande finns många saker som åskforskarna försöker förstå.

- Ett av våra forskningsområden är att förstå hur åska kan orsaka gammastrålning, säger Vernon Cooray.

Länk till SMHIs varning här