Energi

ABB får order på Europas längsta HVDC-nät

HVDC-ventiler från ABB. Foto: ABB
HVDC-ventiler från ABB. Foto: ABB
Förbindelsen är 623 km lång, den längsta HVDC-förbindelsen i Europa. Foto: ABB
Förbindelsen är 623 km lång, den längsta HVDC-förbindelsen i Europa. Foto: ABB

ABB har fått en order värd 900 miljoner dollar för att bygga Europas längsta HVDC-nät, NordLink, mellan Norge och Tyskland.

Publicerad

(Uppdaterad) I ordern ingår att koppla ihop Norges och Tyskland elsystem. Det är första gången det sker.

Länken blir 623 km lång, den längsta för högspänd likström, HVDC, i Europa.

Två omriktarstationer på vardera 525kV 1400 MW ska byggas, en i Tonstad i södra Norge och en i Wilster i norra Tyskland.

Förbindelsen ska vara klar 2020.

- Vi är väldigt glada över den här betydelsefulla ordern för ABB. Det är en av de största ordrarna någonsin för ABB i Sverige och befäster ABB som en världsledande leverantör av högtekniska lösningar för framtidens energisystem. NordLink-projektet innehåller både kablar från Karlskrona och HVDC-teknik från Ludvika och är också ytterligare ett steg mot ett hållbart samhälle med ökad användning av förnybara energikällor, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige, i ett pressmeddelande.

Kraftnätet kommer att öka energisäkerheten i båda länderna och stödja integrationen av förnybar energi i ländernas kraftnät genom att möjliggöra överföring av vind- och solkraftsöverskott från Tyskland till Norge och överföring av vattenkraft i motsatt riktning.

Sedan tekniken introducerades av föregångaren Asea för 60 år har företaget levererat omkring hundra HVDC-anslutningar, med en total installerad kapacitet på 120000 MW.