Energi

23 miljoner till smart elnät på Gotland

Energimyndigheten stöder projektet Smart Grid Gotland med 23 miljoner kronor. Projektet kör i gång den 1 september.

Publicerad

Smarta nät är ett av de verkligt heta forskningsområdena. Flera projekt är på gång världen över. Framtidens elnät kommer att ställas inför helt nya krav när användningen av vind- och solkraft ökar. Det ska de smarta elnäten fixa är tanken.

Därför är det ett av ABB:s viktigaste utvecklingsprojekt.

-Smarta elnät har samma dignitet som vår framgångsrika kraftöverföringsteknik, HVDC. De smarta näten kommer också förändra vår verksamhet, säger Hans Gleimar, ansvarig för ABB:s del i projektet Smart Grid Gotland, med planerad start 1 september i år.

På Gotland ska forskarna testa hur vindkraft och ett energilager klarar att förse 2000 hushåll och ett 30-tal företag med den elektricitet som behövs.

-Vi har de flesta legobitarna, men de måste byggas ihop på ett nytt sätt. Ungefär som om vi skulle bygga ett rymdskepp med bitarna som använts för ett piratskepp, säger Hans Gleimar.

I går klubbade Energimyndigheten igenom ett bidrag på 23 miljoner kronor till projektet.

-Sverige har goda förutsättningar att ligga i framkant, med skickliga forskare och industriella aktörer, skriver Birgitta Palmberger, avdelningschef på Energimyndigheten, i en kommentar.

Hela projektet väntas pågå i fyra år och kosta 232 miljoner kronor. Ett stöd på 70 miljoner söks också hos Europeiska investeringsbanken. Ett besked väntas i höst.

I Gotlandsprojektet deltar ABB, Vattenfall, KTH, Gotlands Energi AB, Svenska Kraftnät och Telvent.