ENERGI

Företagarna om elstödet: Inte en dag för tidigt

'Företagen kämpar och har kämpat länge med stigande kostnader, krympande marginaler och en sjunkande efterfrågan', säger Företagarnas Johan Grip. Arkivbild.
"Företagen kämpar och har kämpat länge med stigande kostnader, krympande marginaler och en sjunkande efterfrågan", säger Företagarnas Johan Grip. Arkivbild.

”Inte en dag för tidigt för de flesta företag, men tyvärr också redan för sent för en del företag”. Det säger organisationen Företagarnas chefsekonom Johan Grip i en skriftlig kommentar till TT, efter att regeringen på måndagen skickat ett förslag om elstöd för företag på remiss.

Publicerad Uppdaterad

Den 30 maj kan företag i södra och mellersta Sverige börja söka elstöd – stödet som det redan i november skulle finnas en modell för, enligt löften under valrörelsen.

Enligt Johan Grip kan de företag i södra Sverige som hittills klarat sig nu planera för att ta del av återbetalningen av de så kallade flaskhalsavgifterna.

"Företagen kämpar och har kämpat länge med stigande kostnader, krympande marginaler och en sjunkande efterfrågan. Det är därför välkommet att regeringen har hörsammat Företagarnas förslag om att låta Skatteverket sköta administrationen av återbetalningarna", säger han.

Samtidigt menar Grip att det fortfarande finns olösta problem gällande taket för återbetalningar till företag som hyr lokaler av större företag.

"Det är oacceptabelt att småföretagare som har rätt till sin återbetalning av överdebiterade flaskhalsavgifter stängs ute på grund av ett klumpigt utformat regelverk, särskilt när det finns färdiga förslag på hur det kan undvikas."