Elbilar

TEST: VW T-Roc – Tiguan junior

FOTO: Martin Meiner
FOTO: Martin Meiner
En tuff kompakt SUV som säkert tilltalar många, framförallt yngre köpare. FOTO: Mikael Lindberg

Kompakt SUV segmentet är det snabbast växande segmentet och givetvis vill VW vara med och dela kakan med kusinerna Skoda Karoq, Seat Arona, Audi Q2 och den kanske största konkurrenten, Volvo XC40. Att T-Roc är aggressivt prissatt, gör modellen högintressant även om konkurrensen är stenhård.

Publicerad

Kompakt SUV segmentet är det snabbast växande segmentet och givetvis vill VW vara med och dela kakan med kusinerna Skoda Karoq , Seat Arona, Audi Q2 och den kanske största konkurrenten, Volvo XC40. Att T-Roc är aggressivt prissatt, gör modellen högintressant även om konkurrensen är stenhård.

Med en sportigare design än sina kusiner i Volkswagengruppen, så tilltalar T-Roc säkert fler potentiella köpare, men är den ett bättre val? Ja, om designen styr valet så är T-Roc definitivt det. Det här är en riktigt tuff kompakt SUV som nog kommer att tilltala de flesta.

Fronten ger ett brett intryck tack vare grillens smala utformning och de smala framljusen. LED-signaturerna under framljusen tillsammans med det stora ”luftintaget”, bidrar till den sportiga looken när T-Roc dyker upp i backspegeln.

Taklinjens utformning med aluminiumlisten som bryter av mellan karossen och det svarta taket, ger en visuellt skön linje. De smala LED-bakljusen tillsammans med stötfångarens utformning, fullföljer den sportiga designen även bak. T-Roc är snygg ur alla vinklar.

Interiört så känner man igen sig från nya Polo . Här har VW tagit med sig samma koncept med lackad plast i samma färg som exteriören. Sportigt och ungdomligt. Den digitala instrumenteringen är densamma som vi hittade i Skoda Karoq och 8” pekskärmen som är standard i T-Roc, är densamma som i Polo. Inget nytt och unikt men smakfullt utfört.

Den runda ”knappen” bakom växelväljaren innehåller olika körprogram för olika underlag och olika förarprofiler. Förutom inställningar för vinterväglag eller off-road så kan man välja mellan Comfort, Normal, Sport, Eco och Individual. De olika profilerna ställer in bl.a. respons från gaspedal, växellåda och styrningens motstånd.

Framstolarna är relativt bekväma och har ett antal inställningsmöjligheter för normallånga men inte riktigt bra för mig, som med 197 cm är ”något” över medellängd. Det som kunde ha gjorts bättre är stödet för benen eftersom sittdynan är kort. Blir lite påfrestande för långa förare under längre resor.

Baksätet håller samma storlek som Polo, med andra ord så är det en aning trångt. Att sittpositionen dessutom är djup, kan verka jobbigt för t.ex. barn som kommer att få det svårt att nå upp till sidorutan.

Volkswagen hävdar att bagageutrymmet är med 445 liter, störst i segmentet, men jag hade ärligt talat svårt att se var man hittade alla dessa liter. Utformningen är låg men också rätt djup, i samma anda som Volvo XC40 men med en stor fördel: fällningen sker 40/20/40 istället för Volvos 60/40. Med baksätet nedfällt trycker man in 1 290 liter.

Eftersom jag gärna vill jämföra T-Roc med Skoda Karoq, som i min bok tillhör samma segment och som jag testade veckan innan, så bjuder den senare på ett betydligt bättre och flexiblare bagageutrymme. Fast det är ju klart, det skiljer sig lite i design, längd och något beträffande hjulbas. T-Roc är 14,8 cm kortare än Skoda Karoq (T-Roc: 423,4 cm) och har en 2,7 cm kortare hjulbas (T-Roc: 260,3 cm). Övriga mått är i princip desamma som Audi Q2. 

Men design är inte allt när plånboken och det sunda förnuftet får styra valet. Efter att en vecka tidigare ha kört Skoda Karoq som bygger på samma skalbara MQB plattform som T-Roc och är en utmanare i samma segment, så valde jag att testa samma motoralternativ för att få en jämförbar bild av bilarna.

Det handlade om 2.0 dieseln med 150 hk, en motor som jag ansåg var fullt tillräcklig i Skodan. Märkligt nog så fick jag inte samma känsla i T-Roc där den kändes en aning seg med dubbelkopplingslådan DSG7. Den sega känslan framgick framförallt från stillastående och vid nedväxlingar.

Varför känslan är så påtagligt annorlunda trots samma drivlinor, är lite av en gåta men särskilt sportig kändes den inte. Jag var faktiskt lite besviken, för T-Roc designen lovade betydligt mer än vad den levererade. Men den kraftfulla bensinaren på 190 hk fick T-Roc att komma till liv på ett imponerande sätt. De sportigare egenskaperna framträdde tydligt och plötsligt var T-Roc en riktigt kul bil att köra, men med en markfrigång på 16,1 cm så håller man sig dock helst på vägen, även om T-Roc klarar av sanden i Cascais.

Vi svenskar kommer att få se två varianter av T-Roc: grundversion och T-Roc GT. Båda har multikollisionsbroms, Front Assist med autobromssystemet City Emergency Brake, fotgängardetekteringssystemet Pedestrian Monitoring och filhållningsassistenten Land Assist. Det finns en hel del tillval som t.ex. adaptiv farthållare, bakkamera, trafikstockningsassistent plus en hel del mer.

Motoralternativen är även de samma som i Karoq och Q2:

Bensindrivna modeller:

1,0 TSI med 115 hk och 200 Nm. 6-växlad manuell låda och framhjulsdrift. Denna trecylindriga motor har en blandad förbrukning på 5,1 l/100 km och ett CO2 utsläpp på 117 g/km. 0-100 km/h tar 10,1 sek och toppfarten är 187 km/h. Den får dra 1 300 kg. Priset börjar på 214 900 kr.

1,5 TSI med 150 hk och 250 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift. Inga övriga tekniska uppgifter finns tillgängliga. Kommer preliminärt i juni. Priset är ännu inte fastställt.

2,0 TSI med 190 hk och 320 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift. Blandad förbrukning är 6,7 l/100 km och CO2 hamnar på 153 g/km. 0-100 km/h tar 7,2 sek och toppfarten är 216 km/h. Den får dra hela 1 700 kg. Priset börjar på 264 900 kr. Vill man ha GT-modellen så börjar den på 289 900 kr.

Dieseldrivna modeller:

2,0 TDI med 150 hk och 340 Nm. 6-växlad manuell låda och 4Motion-fyrhjulsdrift. Blandad förbrukning är 5,0 l/100 km (DSG: 5,0) och CO2 värdet är 131 g/km (DSG: 134). 0-100 km/h klara den på 8,7 sek (DSG: 8,4) och toppfarten är 200 km/h för båda varianterna. Även denna modell får dra 1 700 kg. Priset börjar på 259 900 kr och vill man ha 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda så startar den på 275 400 kr.

2,0 TDI med 190 hk och 400 Nm. 7-växlad DSG-dubbelkopplingslåda och 4Motion-fyrhjulsdrift. Övrig teknisk data är inte tillgänglig. Kommer i mitten av februari. Priset är ännu inte fastställt.

Volkswagen T-Roc är den sportiga kusinen i Volkswagengruppens uppställning av kompakt SUV. Inte lika smart som Skoda Karoq, billigare än Audi Q2 och större än Seat Arona. Den är också ett riktigt hot mot Volvo XC40 som bygger på i stort sett samma sportiga attribut men till ett pris som ligger drygt 100 000 kr högre. Eftersom måtten är ganska lika VW Golf och drivlinorna desamma, så känns T-Roc som ett ”modernare” val för den som vill åka lite högre.

För den som gillar många valmöjligheter så erbjuder VW en stor variation av färgkombinationer. En miss som jag dock inte kan komma över, är att T-Roc inte är utrustad med rengöring för strålkastarna. Något som borde vara standard med tanke på hur våra vägar kommer att se ut de närmaste månaderna. Gör om, gör rätt VW!

Säljstarten kom igång redan i september och till Sverige kommer de första bilarna i början av 2018.

FOTO: Håkan Nilsson