Då var det dags för ett test igen. Kände väl ett sting avundsjuka när Håkan gav mig nycklarna till VW High Up! och själv klev in i nya Tesla Model X… med måsvinge-bakdörrar. Men don efter person, eller vad säger man?
Vid första anblick kan bilen tyckas plåtig då karossen till och med smiter in i kupén. Man har helt enkelt valt att låta den honungsgula plåten lysa med sin prakt även på insidan av bilen. Men det är något visst med Up! som gör att man ändå vill veta mer, testa mer och uppleva mer. Instrumentpanelen har ett läckert, nästan likt en giftgroda, utseende och det finns även en liten skärm med inbyggd backkamera. Med en app kan man integrera telefonen med bilen för att navigera, prata sladdlöst i telefonen och lyssna på Spotify.
Detta är den senaste modellen av VW UP! och här har man inte snålat på effekterna. Det går att personifiera bilen nästintill det oändliga med 13 exteriörfärger, 3 färger för taket och 5 olika designer för instrumentpanelen. Även stötfångare, sidobackspeglar och strålkastarna har fått sig ett ansiktslyft.
Den lilla rackaren jag fick sätta tänderna i var såklart värstingen; High Up! med 90 hk och 160 Nm, men det finns även en High Up! med 75 hk, som även går att få med automatväxellåda. E-Up! heter vår supermiljövänliga vän som helt drivs på el.
Det var en rätt lustig känsla att gå från SUV till skokartong men jag upptäckte snart vilka fördelar som denna mycket lilla bil har. Man kommer in och förbi överallt, nästan att den borde vara tillåten på cykelbanan. Skämt åsido. För att vara så liten känns den ändå rymlig invändigt. Detta kan bero på att man valt att göra en tunnare kaross med mindre vaddering i väggarna. Bullrigt och dragigt tänker du, nej då inte alls! Faktum är att den är oförskämt tyst även i höga hastigheter. Något som faktiskt förvånande mig då detta är en bekvämlighet som oftast återfinns i större, mer påkostade bilar.
Även om man har valt att krympa bilen till storlek, har man ändå låtit utvidga säkerheten. Ett exempel på det är City Emergency Brake som bromsar bilen automatiskt, upp till 30 km/h, om man är nära en kollision och föraren själv inte hinner reagera. Det, den krocktåliga trots tunnare karossen tillsammans med det elektroniska stabiliseringssystemet är faktiskt även standard i Up!
Andra detaljer för en tryggare körupplevelse är LED-varselljusen, med automatisk aktivering av helljus, farthållaren och parkeringssensorerna. En annan sak jag glatt uppmärksammade vid en skarp kurva var det statiska kurvljuset. Imponerande att man har valt att lägga till en sådan detalj på en liten bil.
Något som kan irritera mig är när A-stolparna är breda och skymmer sikten. Detta har man faktiskt tänkt på när det kommer till Up! Då stolparna är smala ger det en bredare vindruta, mer översikt på körbanan vilket i sin tur ger bättre kontroll för föraren. Utöver det upplevs alla fönster stora och det är möjligt att det även är det som gör att bilen känns större invändigt.
Tyvärr är inte bekvämligheten helt optimal, men å andra sidan är inte detta en bil som är tänkt att göra långresor med. Den är raka motsatsen helt fenomenal som stadstrafiksbil. Om man drar det ett stå längre är det en toppenbra bil för hemtjänsten. Vad jag har förstått så har de oftast på tok för kort tid på sig, dels hos sina patienter men även för transporten däremellan. Då vore det ju så smart med en snabb, bensinsnål, liten bil som dessutom gör resan roligare!
För detta är en rolig, liten, pigg, nätt och lattjo bil. Den accelererar bra, 0-100 på 9,9 sekunder, och känns stabil även i högre hastigheter. VW är som bekant kända för sina bränslesnåla, säkra och prisvärda bilar men även för teknikerna som ger det lilla extra och skapar körglädje. Detta har man alltså inte låtit sig nagga på här heller. Praktiska och säkra lösningar möter personifierad design och innovativa finesser.