Imponerande räckvidd, i ett vardagspraktiskt och prisvärt paket.
När Kia gör elbil av Niro har man byggt vidare på styrkor och skippat futuristiska utsvävningar.
Alla Tjänstebilar provkörde 45-milsbilen E-Niro på vägarna runt Nice.
En koreansk trestegsraket i elektrifiering. Så skulle man kunna beskriva Kias Niro. Bilen lanserades först som elhybrid 2016, året efter kom den laddbara versionen och nu får vi alltså bekanta oss med modellen i batterielektrisk tappning. Den kompakta eldrivna crossovern, eller C-CUV:en som den så käckt benämns, är enligt tillverkaren ensam i sin genre – och således genom default bäst i klassen.
Och ja, visst kan man se det så. Tesla Model S/X, Audi E-tron, Jaguar I-pace, Nissan Leaf och BMW i3 är alla helt andra typer av varelser. Men man kan ändå göra en el-intressant jämförelse. Ställd bredvid de fyra förstnämnda levererar E-niro samma räckvidd till mindre än halva kostnaden. Och bredvid de två senare är räckviddsleveransen större – utan att prislappen skjuter iväg (Leaf har rejält mycket kortare räckvidd och kostar 40 000 kr mindre).
Så hur långt tar sig då Kia E-niro? Efter viss testmiss har de officiella siffrorna skrivits om – men fortfarande rör det sig om imponerande 455 kilometer enligt WLTP. Men nog om räckviddssnacket. Vi befinner oss i Nice för att ta reda på vad E-niro går för, i verkligheten.
I förarstolen märks det på flera sätt att det inte är den vanliga Niron man sitter i. Dels har designavdelningen försökt framhäva skillnaden genom att accentuera kanter med blåa sömmar och blå ramar kring luftutblåsen. Men det finns större saker än så. Mittkonsolen är helt annorlunda och istället för växelspak finns det nu ett vred (Shift-by-wire). Den traditionella handbromsen är även utbytt mot en knapp.
Resultatet är kupén känns rätt modern, även om den kanske inte är så futuristisk. Utrymmesmässigt är bilen något trängre än vanliga Niro i baksätet, men man har trots batteripacket lyckats hålla ett stort och praktiskt lastutrymme. 451 liter får man plats med i bagaget.
Men nu över till själva körningen.
Pigg och livlig – inte sportig
Eldrivlinan innebär att Kia Niro nu får riktigt pigga accelerationsegenskaper. Och som brukligt kan dessa förleda föraren att tro att bilen är sportig. Men det är fel. Jag skulle säga att bilen är livlig och för dagligt bruk så ger elmotorns reaktionssnabbhet en extra krydda till vardagskörningen.
Men tro inte att det kan översättas till att E-niro klarar av allt för inspirerad körning. Bromsarna och däcken har svårt att mäkta med tyngden när det går fort och det tar inte lång tid innan bilen kanar över i en okontrollerad understyrning. Styrkänslan är ganska vag och bilen är även allt för svajig i karossrörelserna för att ge självförtroendet att ta i mer.
Dock är det här gnäll i marginalen. E-niro är inte något man ska ta ut ur garaget i tron att man ska ”smiska rallyvägar”. Nej, det här är en bil som normaliserar eldrift. Det är en vanlig Kia med en ännu så länge lite ovanlig drivlina. Och när man ser det på det sättet – levererar den förbannat bra.
För något som övertygar är energieffektiveten. Kia anger 455 km WLTP på ett batteri på 64 kWh. Det kan jämföras med att Audi E-tron har ”över 400 km” på ett batteri om 95 kWh. I verkligheten får vi även uppleva det. För trots en körstil som mer kan liknas vid brådmogen wannabe-racerförare med taskigt morgonhumör, än en förståndig elbilist, stannar förbrukningen på 1,79 kWh/mil på vår tur på slingriga bergsvägarna ovanför Nice. Något som kan jämföras med att Audi E-Tron och Tesla Model X ligger långt över 3,0 kWh/mil vid liknande övning. Så fort vi lugnar ner oss – så sjunker förbrukningen snabbt, och officiella siffran 1,49 Känns inte allt för avlägsen. Så även om vår rallytur var lite för kort för att kunna dra definitiva slutsatser kring förbrukning, kan den förnuftige räkna med att ligga på 1,5 nånting…
I stadstrafiken gör sig bilen karaktär mer tillrätta. Den är en fröjd att ratta runt, om man bara stänger av det syntetiska Star Wars-ljudet som ackompanjerar gaspådrag på upp till 30 km/h. Att ta sig igenom stadens hets nästan ljudlöst är som alltid en fröjd jämfört med att behöva lyssna på dieselknatter eller vinandet från en turbo. Kia har, likt Audi och Mitsubishi, valt att ge förare rattpaddlar att justera bromskraftsåtervinningen på. Det är bra och gör att man kan moderera hur hårt man vill att bilen ska retardera när man släpper gasen. Plus i kanten för det.
Vid motorvägskörning är det fortfarande förhållandevis tyst. Visst, det är inte samma raffinerade tystnad som Audi har lyckats få till i kupén på E-tron. Men man ligger inte efter Tesla, och i det här avseendet levererar Kia ljudkomfort till halva priset. Här märks det att bilen är byggd och ljuddämpad på ett helt annat sätt än övriga Niro-familjen. När vi ändå ligger och lunkar på i 120 km/h passar vi på att slå på Kias ”autopilot”.
Den semiautonoma körassistenten är samma system som man lanserade med nya Ceed och det gör ett habilt jobb att följa med i trafiken och filen. Assistanssystemet är bra, men till skillnad från de bästa i gebitet så korrigerar Kias program bilen lite kantigare.
”Vi är största elbilsmärke 2019”
Att Kia har lyckats snickra ihop ett bra paket är inget som man hymlar med hos den svenska återförsäljaren. Märket har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och 2018 blir ytterligare ett rekordartat år. Var fjärde Kia som säljs i Sverige är nu elektrifierad och man räknar med att när E-niro nu tillkommer – så ska siffran upp i 50 procent.
Och man är inte rädd att sticka ut hakan när det kommer till elbilsförsäljningen.
– Vi kommer att sälja flest elbilar av alla märken i Sverige, det är jag helt övertygad om, säger Peter Himmer, vd för Kia Motors Sverige.
Och sett till prislappen för elbilen är det lockande att tro de får rätt. 429 900 startar kalaset på innan den statliga subventionen. Det innebär alltså att de tjänstebilister som har 8,5 basbelopp kan lägga vantarna på Kian, och även om förmånsvärdet inte är helt fastställt – räkna med att E-niro inte kommer kosta mycket mer än ett mobilabonnemang i månaden. Den enda plumpen i protokollet skulle vara att den i dagsläget inte går att få med dragkrok (är eventuellt på gång).
Så vad kan man säga som slutord? Jo detta: Tittar du efter ett eldrivet alternativ så bör absolut E-niro vara med bland kandidaterna. Och även om du inte tänker elbil i första hand – kolla in Kian ändå. Kan hända passar den som handen i handsken...
Fakta Kia E-niro
Pris: från 429 900 kronor innan subvention
Förmånsvärde: Ej fastaställt.
Motor/maxeffekt: Elmotor på 204 hästar
Max vridmoment: 150 Nm
Batterikapacitet: 64 kWh
Räckvidd: 455 km WLTP
Räckvidd vid stadskörning: 610 WLTP
Laddningstider: 42 minuter (100 kW), 5 timmar 50 minuter (7,2 kW)
Vikt: 1 737 – 1 791 kg
Bagageutrymme: 451 liter
Dragkrok: Det håller på att utvärderas, men inget beslut taget i dagsläget. Om det får ett godkännande lär max släpvikt ligga lägre än de 1 300 vanliga hybrid-Niro får dra.