Elbilar

TEST: Audi A7 Sportback – en rullande teknikdröm

När jag testade nya Audi A8 i Valencia förra hösten, så var jag imponerad av komforten och tekniken som placerade modellen i framkant. I november visade den tyska tillverkaren upp efterföljaren till sin lyxiga sportkupé med samma teknik. Dags att testa om även den håller hela vägen.

Publicerad

När jag testade nya Audi A8 i Valencia förra hösten, så var jag imponerad av komforten och tekniken som placerade modellen i framkant. I november visade den tyska tillverkaren upp efterföljaren till sin lyxiga sportkupé med samma teknik. Dags att testa om även den håller hela vägen.

För att ytterligare understryka bilens förträfflighet så hade Audi förlagt den internationella presskörningen i ett soligt och varmt Sydafrika. I trakterna runt Kapstaden skulle journalister från hela världen få känna på ”morgondagens teknik” förpackat i en skön kaross som ohämmat lockade till sig blickarna.

Att den nya designen har gett A7 Sportback ett lyft jämfört med föregångaren, är det inget snack om. Visst var även föregångaren en riktigt snygg bil med sköna gran turismo linjer…tills man kom till bakdelen. Den hade fått liksom ett ”häng” som kändes lite överdrivet lågt. Man undvek ofta att plåta bilen snett bakifrån. Nu är det en helt annan story och det är i alla fall jag glad för.

Jag kommer inte att gå in på all den teknik denna bil innehåller, det kan ni läsa i min artikel från A8 testen och A7 lanseringen. Istället vill jag ge er mina intryck av att köra denna snygga och teknikstinna lyxcoupé, hur den fungerar i trafiken och komforten av att sitta i ventilerade stolar med massagefunktioner.

Om man gillar den smäckra exteriören så kommer man att älska interiören. Det gjorde i alla fall jag och mina kollegor. Här finns i princip allt vi hittade i A8, fast instrumentpanelen är mer sportigt vinklad mot föraren. Här finns de dubbla pekskärmarna där den nedre utgörs av kontrollpanel för bl.a. värme och ventilation. Den fungerar också som skrivskärm om man vill söka t.ex. en pizzeria i närheten eller helt enkelt lägga in målet för resan. Snyggt och lättarbetat men framförallt oerhört smart!

Stolarnas utformning och komfort lämnade inget att önska. Utmärkt stöd i alla ledder och eftersom testbilarna var utrustade med så mycket det går att ”hänga på”, hade stolarna fläktar och en skön massagefunktion som kontrollerades från den undre pekskärmen. Materialvalet är av högsta klass och passformerna av kirurgisk precision. Detta är marknadens bästa förarmiljö, inget snack om den saken!

Det första jag slogs av när jag startade upp bilen, var V6:ans sköna ljud. Inte högt och brutalt utan mer sofistikerat ”purrande”. Utformningen av växelväljaren är ett stycke modern konst liksom det mesta i bilen. Jag glider ut från hotellet vid Waterfront och påminns av ett par lappar att det råder vänstertrafik. Navigatorn är satt på en alternativ sträcka eftersom vägarna till originalmålet Chapmans Peak var avstängda pga stenras.

Första sträckan utgjordes därför av mycket motorvägskörning, något som nya A7 i grunden är byggd för. Mjukt, komfortabelt och oerhört tyst glider jag fram. Styrningen är perfekt balanserad, precis som den dynamiska dämpningen av de ibland lite sämre vägarna. Gasresponsen är direkt i bensinmodellen och växlingen från den 7-stegade automatlådan var sömlös så länge man inte kör i Dynamic-läget. Då är det en sportbil!

Första dagens körning i min blå A7 med 3.0 TFSI V6-motorn på 340 hk, förhölls sig alltså till motorvägar och landsvägar. Det är just det motoralternativet som blev min favorit. Nästa dag var det dags att testa 3.0 TDI V6-dieseln på 286 hk i bergen runt Stellenbosch. Detta motoralternativ är av tradition bästsäljaren i Sverige, men den känns inte helt rätt för bilen. 

Även den var tyst och av det vanliga dieselknacket hördes inte mycket. Det är en bottenstark bil med hela 600 Nm vridmoment (40 Nm mer än bensinmodellen) och lika mjukt och skönt balanserad som bilen jag körde dagen innan. Men här var skillnaden vid gaspådrag påtaglig. När bensinmodellen svarade omedelbart vid acceleration så tvekade dieseln någon sekund innan kraften kom. Lite som i gamla Saab Turbo. Först kommer ingenting, sedan kommer allt.

Eftersom motorn var det enda som skiljde bilarna från varandra, så skulle jag ändå få känna på A7:ans fenomenala körkänsla på krokiga vägar. Perfekt balanserad och härlig att kasta in i kurvorna. Rena sportbilskänslan i en kombination med lyxlimousin. Fyrhjulsstyrningen (som du kan läsa i A8 testen) hjälper till att ta kurvorna tajtare än med vanliga bilar. Detta är så ofantligt bra!

De två halvdagar vi fick testa A7 övertygade nog de flesta av mina kollegor från världens alla hörn. Det här är bland det bästa som erbjuds just nu. Det finns mycket att säga om den här bilen och det mesta är positivt och kan med ord inte beskriva upplevelsen. Den måste du skaffa dig själv. Säljstarten är igång och grundpriset för bensinmodellen är 662 000 kr. Marknadsintroduktionen är först i april. Men den som väntar på något gott…

Dieseln kommer att kosta från 668 000 kr, men jag föredrar bensinaren alla dagar i veckan.

 

FOTO: Håkan Nilsson & Audi AG