ELBILAR

Tesla jobbar på ny assistansfunktion – men ratar efterfrågade finessen

Funktionen Auto park i en Tesla Model 3. Infälld skärmdump på X där Elon Musk bekräftar att man jobbar på en ny parkeringsassistent där föraren inte behöver sitta i bilen.
Funktionen Auto park i en Tesla Model 3. Infälld skärmdump på X där Elon Musk bekräftar att man jobbar på en ny parkeringsassistent där föraren inte behöver sitta i bilen.

Från gimmick till framstående finess. Tesla ska göra självparkerande till något som folk faktiskt använder. Däremot avfärdade Elon Musk helt en funktion många efterfrågar.

Det är nu rätt många år sedan den första parkeringsassistenten såg dagens ljus. Då var det en fantastisk finess där bilen för egen maskin kunde navigera in i en parkeringsruta. Men efter att man fått sin första wow-upplevelse kom frustrationen. Det tar så fruktansvärt lång tid för många assistenter att genomföra parkeringen att de flesta väljer att ta saken i egna händer.

Det här är något som Elon Musk på Tesla vill ändra på. Eller han vill i varje fall förbättra funktionen till den graden att folk faktiskt använder den. 

– Vi arbetar med en funktion där bilen identifierar tillgängliga parkeringsrutor. Du trycker på en, lämnar bilen – så parkerar den där, skriver han i en kommentar på X.

Elon Musk avslöjar inte om det går fortare att parkera med den nya funktionen, å andra sidan spelar kanske inte de extrasekunderna någon större roll om föraren redan har lämnat bilen för att stöka in sin i P-rutan själv. 

Ingen 360-kamera

Något som Teslachefen dock bekräftar är att Tesla inte kommer gå kunder tillmötes som efterfrågar en 360-kamera. Tekniken, som låter förare se sin bil ”ovanifrån” genom att sätta samman kamerabilder runt om bilen, kommer inte komma.

På ett sätt kan det tyckas underligt, inte minst med tanke på att Tesla helt satsar på kameror och till och med tagit bort parkeringssensorer. 

Men skälet är, trots stor efterfrågan, att tillverkaren tittar längre fram i tiden. Och där hägrar självkörande bilar – som inte alls har något behov av att projicera bilder för att underlätta för förare.