Populärteknik

Premiär för eldrivna Porschen

Porsche Mission E har en motoreffekt på 500 hästkrafter som ger en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder. Foto: Porsche
Porsche Mission E har en motoreffekt på 500 hästkrafter som ger en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder. Foto: Porsche

En eldriven sportbil från Porsche kan köra 40 mil efter 15 minuters batteriladdning.

Publicerad

Dagen innan bilmässan i Frankfurt öppnades 15 september presenterade Porsche en fyrsitsig elbil med dubbla motorer på sammanlagt 500 hästkrafter som ger en toppfart på 250 km/h.

Enligt ett pressmeddelande har bilen som heter Porsche Mission E en räckvidd på 50 mil med fulladdade batterier och efter 15 minuters laddning blir körsträckan 40 mil.

Den korta laddtiden förklaras delvis av att Porsche använder en laddspänning på 800 volt vilket är dubbelt så mycket som normalt används för elbilsladdning. Med högre spänning kan strömstyrkan sänkas vilket gör att tunnare kablar kan användas vilket sänker bilens vikt.

Normalt körs bilen med bakhjulsdrift men vid kraftig acceleration och vid halka används även motorn som driver framhjulen. Den motorn används även för att återvinna bromskraft som ger elenergi för att fylla på batterierna.

De kraftiga motorerna ska ge bilen en acceleration från stillastående till 100 km/h på mindre än 3,5 sekunder och tiden från noll till 200 km/h anges till under tolv sekunder.

Bilen som premiärvisades i Frankfurt är ett koncept och om den blir verklighet som produktionsbil kan den finnas på vägarna om tidigast tre år.