Elbilar

Oljejätten: Laddstolpar snart bättre intäkt än bensin

En snabbladdare från BP Chargemaster. Foto: BP
En snabbladdare från BP Chargemaster. Foto: BP

Ett tydligt tecken i tiden och ett bevis på att förändring är här. Oljejätten BP säger att de snart har nått punkten när de får bättre intäkter från laddstolpar än bensinpumpar.

Publicerad

Det kan tyckas ironiskt, men inom kort kommer ett kapitel att ta slut för British Petrolium, BP. Och då pratar vi inte om att oljebolaget ska lägga ner. Nej, de har kommit till brytpunkten då elektroner är viktigare än bensin och diesel. I varje fall när det gäller deras personbilsdrivmedel. Det rapporterar Autocar.

– Efterfrågan har stuckit iväg och vi investerar i infrastrukturen, säger en talesperson till tidningen.

BP har investerat en hel del i laddinfrastruktur och bland annat köpt företag som Chargemaster och nu senast Amply. Förvärven kommer av att elektrifieringen går så snabbt – samt att man inte vill tappa sin position. Enligt Autocar förväntar sig BP att laddning av elbilar kommer att vara en bättre affär för dem än att sälja fossila drivmedel vid macken – redan 2025.

Ett tydligt exempel på det är att företaget siktar på att utöka sitt nätverk och 2030 kunna erbjuda 70 000 laddpunkter globalt.

Oljebolaget avslöjar inga siffror, dock kan man utläsa av kvartalsrapporten Q3 2021 att antalet sålda elektroner ökade med 45 procent jämfört med kvartalet innan. Därtill innebär laddning att även andra saker dras med upp. För är det något som elbilsladdning och de 20–45 minuter det tar medför, så är det en möjlighet till merförsäljning.

Det brittiska företaget må vara på tapeten här, men det är långt ifrån ensamt om att investera i laddinfrastruktur. Shell, Preem, OKQ8 och Circle K är alla med i racet om att erbjuda elbilsägare sina tjänster.

Som ett förtydligande ska sägas att BP inte kommer att sluta vara ett oljebolag i närtid bara för att man i allt större utsträckning erbjuder laddning vid macken. Det finns fortfarande industrier som är väldigt beroende av fossila drivmedel.