Elbilar

Ny smäll för Polestar – loggan förbjuden i Frankrike

Polestars logga till vänster, Citroëns till höger. Foto: Polestar / Matthias v.d. Elbe
Polestars logga till vänster, Citroëns till höger. Foto: Polestar / Matthias v.d. Elbe

Citroën har hävdat att Polestars logga är för lik deras egen. Volvo vägrade länge att ge med sig, men nu har en domstol tillfälligt förbjudit svenskarna från att använda polstjärnan på fransk mark.

Publicerad

En strid har rasat mellan Citroëns moderbolag och Volvo Cars. 2017 bad PSA-gruppen via en fransk domstol att Volvo att skulle sluta använda det stjärnmärke som utgör Polestars logotyp, men svenskarna vägrade att vika ner sig. Det rapporterar Autocar.

Då vände sig den franska biltillverkaren till EU:s immaterialrättsmyndighet. Där pläderade de för att beståndsdelarna i Polestars logotyp är allt för lika Citroëns dubbla "sparrar", som i deras logga är placerade ovanpå varandra. Men myndigheten höll inte med.

Nu har dock domstolen i Frankrike granskat ärendet färdigt och avgjort till Citroëns fördel. Rätten håller med om att sparrarna som formar den svenska polstjärnan kan göra konsumenter förvirrade, och domen förbjuder Polestar från att använda logotypen i Frankrike under sex månader, dock räknat från juli 2020.

Polestar beordras betala Citroën

Till detta beordras Polestar att betala 150 000 euro till Citroën, vilket motsvarar 0,05 procent av vad bilmärket årligen lägger på annonsering i hemlandet. Till detta kommer 70 000 euro i rättsliga kostnader. Till Autocar kommenterar Polestar att bolaget varken har eller planerar att ha någon verksamhet i Frankrike. Osämjan kring logotypen är en rättsprocess som fortfarande pågår, men den är bara aktuell för Frankrike och inga andra länder.

– Medan vi inte kan ge kommentarer kring detaljer i rättsfallet så har vi en stark tilltro till den position som vårt varumärke och vår logotyp har. Vi inser att vi som ett nytt, spännande bilmärke på marknaden med ambitiösa planer kring att höja profilen för elektrifierad mobilitet kommer att dra till oss uppmärksamhet från etablerade biltillverkare, kommenterar Polestar till Autocar.

Vad som sker efter de sex månaderna är inte klarlagt. Ny Teknik har ställt frågan till Polestar. Företaget vill inte kommentera rättsprocessen och upprepar att det inte finns några planer på någon verksamhet i Frankrike, nu eller i framtiden, meddelar presstalespersonen Brent Ellis.