Elbilar

Nu går Kias elbilsvärsting EV6 GT att beställa

Kia EV6 GT. Foto: Kia
Kia EV6 GT. Foto: Kia
Kia EV6 GT. Foto: KIA
Kia EV6 GT. Foto: KIA

Den mest kraftfulla Kian någonsin, som lär få en och annan prestanda-rival att rodna. EV6 GT avverkar 0-100 km/h på 3,5 sekunder och nu går bilen att beställa.

Publicerad

När Kia lanserade sin nya elbil EV6 var körglädje och prestanda två ord man använde flitigt i presentationen. Dessa gällde modellen i allmänhet, men versionen GT i synnerhet. Den senare är nämligen med sina 430 kW/ 585 hästkrafter och 740 Nm det mest ”effektfulla” som någonsin lanserats under Kia-flagg.

Och för de som exercerar alla dessa hk accelererar bilen från stillastående upp till 100 km/h på 3,5 sekunder. Vi pratar alltså om en Kia som sprintar ifrån många sportbilar.

För de som vägrar att släppa gaspedalen avtar inte accelerationen förrän vid 260 km/h. Dock lär den officiella räckvidden om 424 km per laddning vara svår att nå med den körstilen.

Kia EV6 GT. Foto: KIA
Kia EV6 GT. Foto: KIA

Rent tekniskt har EV6 GT dubbla elmotorer, en per axel där fördelningen är att den främre ger 160 kW och den bakre adderar 270 kW. Utöver den höjda effekten har modellen förstärkt hjulupphängning, optimerad styrning samt en skräddarsydd fjädring. Vidare så har bilen även en elektronisk differentialspärr.

Rent kosmetisk skiljer sig tuffingen och de tamare syskonen en aning. Främre stötfångaren är ny, så är även 21-tumsfälgarna samt att bromsoken är neonfärgade. Interiört är det skålade sportstolar som gäller samt att neongröna färgen återfinns även här.

Nu kan man alltså lägga en beställning – ett stycke EV6 GT kostar från 764 600 kronor och Kia räknar med att kunna leverera mot slutet av året.