ELBILAR

Klart: Populär laddbox för elbilar förbjuds – saknar skydd

Norska Easees laddbox tillhör storsäljarna på marknaden.
Norska Easees laddbox tillhör storsäljarna på marknaden.

Elsäkerhetsverket har granskat de vanligaste modellerna av laddboxar på elbilsmarknaden och nu fattat beslut om försäljningsförbud i ett ärende. Det gäller laddboxen Easee Home men även modellen Easee charge omfattas. Det finns cirka 100 000 av dessa laddboxar i Sverige, enligt myndigheten.

Publicerad Uppdaterad

Anledningen är att det inte finns en jordfelsbrytarlösning och ett annat likströmsskydd som uppfyller kraven enligt vad utrustningen är deklarerad för.

"Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska", säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Tillverkaren är nu skyldig att åtgärda bristerna i redan installerade laddboxar och återta de som finns hos återförsäljare.

Nyligen skrev Easee i ett mejl till Ny Teknik att företaget då välkomnade dialogen med Elsäkerhetsverket.

– Vi har över en halv miljon laddare installerade i Europa, och har data från 57,3 miljoner genomförda laddsessioner hittills. De siffrorna är tydliga bevis på att Easees teknik och funktionalitet ger trygg, säker och effektiv laddning, skriver Easees nordiska PR-chef Kenneth Bjerga i sitt mejl till Ny Teknik.

Nu står det alltså klart att det blir försäljningsförbud för laddboxarna Easee Home samt modellen Easee charge.