ELBILAR

Egenskapschefen: Därför är Polestar en värdig rival till Porsche

Den fjärde bilen i ordningen, på den fjärde plattformen. Polestar 4 är en viktig pusselbit i tillverkarens framtid. Men vad är det för pusselbit egentligen – och för vem passar den? Polestars Christian Samson berättar.

I år ska Polestar introducera två nya modeller i bilhandeln: Polestar 3 och 4. Tittar man på måtten på bilarna är de snarlika, men under skalet är de väsensskilda. Den förra bygger på Volvo-teknik och den senare är baserad på plattform från Geely. Men vad är då Polestar 4 för en bil, och vem är den tänkta köparen?

Christian Samson är egenskapsansvarig för bilarna och han är tydlig med att de båda riktar sig väldigt olika. Så vad är Polestar 4 för bil egentligen?

”Etablerades med Polestar 2”

Vem ska köpa en Polestar 4 – en coupesuv utan bakruta?

– Polestar 2 var det som etablerade oss på marknaden och med 4:an utgick vi från denna som referens, men att vi ville göra en bil ett halvt snäpp större. Det här är en bil som ska attrahera en bredare målgrupp och nå större volymer. Den är modern i sin framtoning, har betydligt högre komfort- och ljudnivåer än 2:an. 

Hur har ni tänkt när det kommer till körkänsla i Polestar 4?

– Väldigt mycket av hur bilen beter sig är hämtat från Polestar 2 som vi är väldigt nöjda med. Den analoga och direkt kopplade känslan till underlaget och att den känns väldigt ärlig och förtroendegivande. Där 3:an är vårt exklusiva erbjudande så är fyran mer av en lekfull släkting till tvåan. 

Hur har ni tänkt er att körkänslan ska vara i bilen, Är det andra egenskaper än i 2:an och 3:an?

– Nej, vi har inte tänkt att det ska vara en annan känsla. 

När jag körde bilen noterade jag att styrningen har en dödzon i mitten, att den inte är så påkopplad som man kanske tänker sig att en körglad bil bör vara, är det medvetet?

– När vi får in ännu mer uppdaterad mjukvara så kommer vi strama upp litegrann. Då kommer ”turn in” bli vassare, så det är skapat noterat. Jag skulle själv även önska att det var något vassare där också. Men det får inte vara för mycket för samtidigt vill vi ha det här flytet på motorvägen. Bilen förtjänar det och vi vill inte skapa en nervös bil. Däremot när du sätter bilen i kurvan och får lite lateral acceleration – då ska du känna att den svarar bra, att du inte behöver ta omtag utan kan placera den väl. 

Christian Samson, egenskapsansvarig för Polestars produkter

Varför 400 volt? Plattformen har 800 volt och i Kina är det nästan en hygienfaktor att kunna leverera snabbladdningsprestanda runt 500 kW – Polestar 4 har bara kapacitet för 200 kW. Jag har hört uppgifter om att ni inom kort ska råda bot på detta. Kommer ni byta system?

– Jag får avstå att kommentera det.

Motorerna då? Här står VREMT (ett dotterbolag till Zeekr) för motorerna, men ni har Volvo till Polestar 3 – och det finns andra alternativ i koncernen. Hur går tankarna där?

– Visst finns det här flera existerande komponenter. Men det är ett integrationsjobb och man får fråga sig om det är värt att byta. Det handlar inte bara om att mjukvaruintegrera det, eller ens fysiskt att docka in i subframen. Det är även det tråkiga industriella systemet bakom. Att få leverantörer att köra till nya fabriker. Med det sagt, ja det är klart att vi tittar på vad som finns.

Hur kommer det sig att ni landade i 200 kW i effekt på den bakhjulsdrivna. Flera konkurrenter har valt kraftfullare motorer även i instegsbilen?

– Det väldigt enkla svaret är att det är samma maskin som i den fyrhjulsdrivna bilen. Det var ett sätt för oss att hålla ned kostanden och inte behöva utveckla något nytt eller jobba med en ny integration. De som är mer prestandaorienterade hade kanske velat kapa någon sekund på accelerationen, men som vi ser det erbjuder vi en bra bandbredd med de två olika alternativen vi har. Det ger en bred träffbild. Men med det sagt, även insteg har en Polestar-karaktär som är genuin och enhetlig.

Ni mäter er mot Porsche Macan, tycker ni att Polestar 4 rent prestandamässigt ligger på samma nivå för att utmana dem?

– Det här är lite filosofiskt, men vi pratar om ett vidare begrepp när vi pratar prestanda, inte bara 0-100 km/h-acceleration. Vi försöker inte att göra en bil för de som utnyttjar det yttersta av prestandan. Det vi gör är för de som inte är proffsutbildade och kör på allmän väg. De som hoppar i och kör vår bil ska upptäcka att det här var ju roligt. Känna precision i bilen, få förtroendet för den och då känna att det är en härlig bil. Det är en vardagsduglig bil, men pushar du den så svarar den upp och det är en bil som trivs att pressas.

”Analog känsla”

Men varför ska man då välja en Polestar 4 före en Porsche eller för den delen en Audi?

– För mig kommer det ned till att den är modern. Då menar jag inte modern som att det sitter en 32-tumsskärm i baksätet – det är inte teknikhetsen, Nej, för mig är det moderna att den har en mittposition som attraherar de som vill ha en analog känsla i en digital sättning. De som gillar bilar, men även teknik. 

Har ni behövt kompromissa något med bilen och tekniken – ni har ju inte haft enormt lång utvecklingstid?

– Jag skulle inte säga att vi har kompromissat och den tekniska basen i 4:an är väldigt hög. Men utmaningen har varit att trycka in alla dessa tekniksystem som vi har och skapa en harmonisk enhet. Att inte något sticker ut. Sen är det ju så, i min roll, att man vill fortsätta i all oändlighet med att förfina och förbättra.

Om jag då vänder på frågan, vad är du mest nöjd med att ha åstadkommit?

– Vi har alltid talat om att Polestar 4 har en slags Dr Jekyll och Mr Hyde. Att du har en bil med utmärkt prestanda, men att denna är gömd i ett bedrägligt komfortabelt gränssnitt. Du vet att den finns där, men känner inte att det behövs märken och emblem för att visa andra det. Det här jobbar vi konstant på att försöka överleverera. Och för de kunder som fattar det här, då har vi skapat hög kredibilitet: Det här är unikt tycker jag att få in det äkta, glädjefyllda – utan att det blir klischéartat.