De bygger laddnätverk – men bara för Rivian-ägare

2021-03-23 13:55  

Det ska bli 10 000 snabbladdare i USA och Kanada – men Rivians nätverk är bara till för de egna bilköparna.

Porsche meddelade nyligen att de har för avsikt att bygga ett nätverk av snabbladdare längs med Europas trafikerade vägar. Med detta vill den tyska tillverkaren skaffa sig samma slags särställning och köpincitament som Elon Musks globala nätverk av Superchargers har gett Tesla.

Nu ger sig ännu en spelare ut på planen. Det är den orutinerade uppstickaren Rivian, som inte ens har fått ut sin första batteridrivna pickup på marknaden ännu. Men uppstarten har bland andra Google i ryggen, och nu ska Rivian bygga ett nätverk bestående av 10 000 snabbladdare i USA och Kanada. De planeras stå klara redan 2023, rapporterar the Verge.

The Rivian Adventure Network ska täcka in motorvägarna, men man kommer också att erbjuda nivå 2-laddare på lite mer avlägsna platser, som i närheten av naturreservat. Det ligger i linje med företagets profilering som ett fordon för att ta sig bortom de asfalterade vägarna – och de första laddplatserna installeras i Colorados delstatsparker under juni.

Läs mer: OKQ8 utmanar Tesla – satsar på snabbladdning av elbilar

Varje station på kartan ska ha flera laddpunkter och elen kommer enligt biltillverkaren att vara 100 procent förnybar. Men andra elbilster får ingen glädje av nätverket – för det är bara till för Rivian-ägare.

Med en kapacitet på 11,5 kW ska nivå 2-laddarna kunna ge ge Rivians pickup R1T och suven R1S motsvarande drygt 40 mil per timme.

John Edgren

Mer om: Rivian

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt