ENERGI

Efter stoppet – kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 åter i drift

Ringhals 4 är sedan tidigt på måndagsmorgonen åter i drift. Arkivbild.
Ringhals 4 är sedan tidigt på måndagsmorgonen åter i drift. Arkivbild.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4, som varit ur drift sedan natten till onsdagen, återstartades igen tidigt på måndagsmorgonen.

Publicerad Uppdaterad

– Ringhals 4 startades igen klockan 03.07 på måndagen och nu börjar man sakta öka effekten, säger Ringshals presstalesperson Per Axbrink till TT strax efter återstarten.

Avbrottet i reaktorn berodde på en avvikelse i en ventil i en av anläggningens tre ånggeneratorer. Ventilen har åtgärdats under helgen.

Planen var först att återstarten skulle ske på lördagskvällen men den sköts upp, först till söndagskvällen och sedan till tidigt på måndagen.

Stoppet av kärnkraftsreaktorn på Ringhals har lett till höga elpriser i södra Sverige i veckan. I torsdags låg priset i elområde 3 och 4 i genomsnitt på 1:90 kronor per kilowattimme – den tredje högsta siffran sedan årsskiftet, enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool.

Söndagens snittpris i elområde 3 och 4 låg på 1:20 kronor per kilowattimme, enligt Nord Pool.

Produktionsstoppet på Ringhals sammanföll med att en reaktor i Finland också låg nere, vid kärnkraftverket i Olkiluoto. Men sedan torsdag kväll producerar den finländska reaktorn el igen.