Digitalisering

Youtubes misstag: Algoritmer kopplade Notre Dame-branden till 11 september

Notre Dame-katedralen har överlevt revolution, krig och katastrofer. Under natten mot tisdag stod den i lågor. Foto: Thibault Camus
Fler än 400 brandmän har deltagit i släckningsarbetet, som försvårats av det trånga utrymmet runt katedralen. Foto: Philippe Wojazer

Nya, smarta algoritmer skapades för att motverka spridningen av desinformation på Youtube. Men i går kopplade samma algoritmer ihop Notre Dame-branden med 11 september-attacken - av misstag.

Publicerad

Nyheten om den kraftiga branden som drabbat Notre Dame i Paris lämnar få oberörda. När nyheten började sprida sig på måndagskvällen var det många som sökte sig ut på nätet i jakt på information om branden. På Googleägda Youtube, med miljontals användare världen över, fanns en livesändning som visade brandens utveckling i Paris.

Men Youtube-användare i USA och Sydkorea lade märke till något underligt under kvällen. I så kallade "knowledge panels" (kunskapspaneler på svenska, ungefär) kopplade Youtube ihop Notre Dame-branden med 11 september-attacken. Informationen om terroristdådet i USA hämtades automatiskt från Encyclopedia Britannica av Youtubes algoritmer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här