Virtuella nät ger Ericsson fler konkurrenter

2016-11-14 06:00  
Foto: Ericsson

När telekomindustrin nu flyttar intelligensen i telekomnäten till molnet så är det en dramatisk förändring på den tekniska kartan. Det förändrar konkurrenssituationen i grunden.

Traditionellt har telekomnäten baserats på nationella och internationella standarder med mycket höga tekniska krav. Varje leverantör har tagit fram sina nätprodukter baserat på denna standard. Ericssons har utvecklat sitt telefonisystem och det har konkurrenterna också gjort.

Operatören har köpt nätprodukter bestående av maskinvara och programvara från respektive leverantör. Ericssons programvara för telefonisystem fungerar bara i den maskinvara som Ericsson säljer i en paketlösning till sina kunder.

I oktober 2012 enades 13 ledande operatörer från USA, EU, Kina, Japan och Australien om att införa NFV, Network Function Virtualization, som en helt ny standard för alla slags telenät. Den nya standarden baseras på några viktiga grundprinciper.

Maskinvara. I de nya nätprodukterna är det slut med proprietär maskinvara. Maskinvaran ska baseras på så kallade x86-processorer. Därmed blir det maximal konkurrens mellan världens x86-leverantörer och operatörerna kan köpa till bästa möjliga pris.

Intel är störst leverantör.

Läs mer:

Läs mer: Nya nät köps in för miljarder

Virtualiseringsmotor. På maskinvaran utnyttjas en virtualiseringsmotor som klarar applikationer baserade på industristandarden Open Stack. Operatörerna vill framför allt undvika att komma i ett beroende till Vmware som är ledande leverantör av virtualiseringsmotorer. I dag finns Mirantis Open Stack, Red Hats Open Stack, Canonical och ytterligare leverantörer.

Nättjänster och nätfunktioner. I virtualiseringsmotorn kör operatören olika nättjänster, så kallade Virtual Network Functions, förkortat VNF.

En eller flera VNF klarar en nättjänst, som wtill exempel mobilt bredband, Volte (telefoni) eller brandväggar.

Operatören kan flytta nättjänsterna mellan virtualiseringsmotorer från olika leverantörer. Även här förändras alltså konkurrenssituationen rejält.

Göte Andersson

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt