Virtual Reality hjälper fängelsekunder träna bort sin aggressivitet

2021-07-12 08:59  
Träningen kommer från Nederländerna och går under benämningen Vrapt, Virtual reality aggression prevention training. Foto: Claudio Bresciani/TT

I över ett år har Kriminalvården i Sverige testat VR-glasögon för intagna med aggressionsproblem, men framöver kommer metoden troligtvis att börja användas på fler anstalter runtom i landet.

Det rapporterar Sveriges Radio, som berättar om hur de intagna med hjälp av VR-glasögon får träna sig i olika scenarier såsom att möta en polis på stan eller uppleva att någon går före i matkön.

Läs mer: Han ska få industrin att fatta grejen med VR

Träningen kommer från Nederländerna, går under benämningen Vrapt, Virtual reality aggression prevention training, och har provats tillsammans med rättspsykiatrin i Växjö som en behandlingsmetod för klienter med aggressionsproblematik. De första testerna gjordes i Kumla, men metoden har även provats i Borås – med positivt resultat.

– Att kunna göra en mer verklig situation har varit jättepositivt, det gör ju skillnad. Det blir en helt annan nivå på våra samtal, säger Susanne Larsson, behandlare på fängelset i Borås, till Sveriges Radio.

Kan kommunicera med förvrängd röst

Systemet har tre delar; En dator som driver själva VR-systemet, en surfplatta som fungerar som en kontrollpanel samt de VR-glasögon som klienten bär, tillsammans med hörlurar och handkontroller. Behandlaren kommunicerar med klienten med hjälp av en mikrofon och kan välja att använda en förvrängd – eller sin vanliga – röst.

Läs mer: Gamingjätten lanserar smarta glasögon

Det har visat sig att tajmingen mellan ansiktsuttryck, rörelser och tal är särskilt viktig, för vad som uppfattas som triggande är väldigt olika mellan klienterna. Karaktärerna och miljön är visserligen animerade, men Kriminalvårdens psykolog David Ivarsson tycker att resultatet av testerna med VR-glasögon varit positivt.

– Man ser både en beteendeförändring och en förändring i hur personen tänker, resonerar och vilka värderingar som personen har. Att VR är ett naturligt inslag och används kontinuerligt på olika ställen inom kriminalvården om fem år, det tror jag alldeles säkert, säger David Ivarsson, till Sveriges Radio.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt