Digitalisering

Underbarnet i Västerås är inte bara hotellägare

Sätter Västerås på webbkartan

Sam Nurmi och hans webbhotellföretag Loopia är granne med världsberömda Jens of Sweden i Teknikbyn i Västerås. Liksom Jens Nylander är Sam Nurmi något av ett underbarn som har siktet inställt på världsmarknaden. Han har två företag i Serbien och håller på att dra igång ett i USA.

Publicerad

Sam Nurmi, entreprenör sedan 15-årsålder. Nu är han 27. - Affärsidén bakom all den verksamhet jag startat är automatiserade processer som gör att man kan hålla nere antalet anställda trots att kundmassan växer. Loopia är till exempel Sveriges tredje största webbhotell efter Telia och Carambole, men vi är bara 30 anställda, säger Sam Nurmi till nyteknik.se.

Sam Nurmi startade sitt webbhotell 1999 under namnet Net Connect och har på fem år byggt upp ett företag med 20 miljoner kronor i omsättning.

Han har praktiserat den beprövade Alaskaidén - alla hittar inte guld men alla guldgrävare behöver spadar.

- Jag såg alla webbyråer växa fram och bygga hemsidor åt företagen och insåg att de måste ligga någonstans. Dessutom är den här verksamheten stabilare än webbyråernas. Domännamnet är det sista ett företag gör sig av med, säger Sam Nurmi till nyteknik.se.

Han startade sitt företag med bara 65.000 kronor på fickan. Tack vare hjälpen från Teknikbyn gick det vägen och Loopia är i dag ett mycket lönsamt företag.

- Vi har nu köpt aktier i Teknikbyn för att visa vår tacksamhet, säger Sam Nurmi.

Loopia gick i dag ut med ett erbjudande till sina kunder att använda ett obegränsat antal webbadresser under samma abonnemang utan extra kostnader. Dessutom ökar man mängden lagringsutrymme och månatlig trafik.

- En tredjedel av alla företag, liksom många privatkunder, har i dag flera domännamn som de inte använder för att det är för dyrt att hålla dem aktuella. Vi är först i Sverige att tillåta en obegränsad mängd domänadresser, säger Sam Nurmi.

En av Loopias kunder som tacksamt tar emot det nya erbjudandet är Sahlgrenska Universitetsjukhuset, som har 13 webbplatser.

- Det här kommer att sänka våra kostnader med flera tusen kronor per år och göra det lättare att skaffa flera adresser, säger Marcus Österberg, webbansvarig på Medicinsk diagnostik på Sahlgrenska.

Loopia har nu två företag i Serbien och är på väg att bygga upp ett i Virginia i USA. USA-bolaget är hemligt och fortfarande i sin linda, men Sam Nurmi säger till nyteknik.se att det handlar om automatiserade processer som Teknikbyn och Loopia ska bygga upp tillsammans med Fairfaxuniversitetet i Virginia.

Kontakterna med Serbien fick Sam Nurmi genom sin sambo som har sina rötter där. Han har startat programföretaget Troxo i universitetsstaden Nis utanför Belgrad med 16 anställda. Troxo har byggt programvaran till Loopias webbhotell och går nu vidare med andra programvaror som ska säljas utanför Loopia.

Dessutom har han startat ett Loopia webbhotell i Serbien.

- I Serbien är man i dag ungefär på samma fas som Sverige var i slutet på 90-talet när det gäller Internet. Det är helt rätt tid att starta webbhotell där, säger Sam Nurmi.

Han är glad över den uppmärksamhet och framgång som mp3-spelarbolaget Jens of Sweden fått. Det ger glans åt Teknikbyn i Västerås som ligger i det historiska kopparverket i Västerås industridistrikt.

- Jens Nylander är ett underbarn. Det är bra att ha honom som granne, säger Sam Nurmi blygsamt.