Tyst brandsläckare räddar hårddisken

2016-01-11 14:07  

Brandsläckningsmunstycken för kvävgaser i datorhallar är så högljudda att de förstör hårddiskar, även om de skyddas mot brand. Men de kan tystas.

Risken för att en brand sprider sig i stora datorhallar är överhängande med mängder av kablar, överhettad elektronik och luftkylning som blåser liv i en brand. I sådana miljöer används inte vatten utan kvävgaser som argon, kväve eller koldioxid.

Dessa sprids via munstycken, vilket har en nackdel. Det skapar ljudnivåer på upp mot 130 decibel, jämförbart med ljudet från ett jetplan vid start.

Forskare vid Siemens forskningscentrum har noterat att ljudnivåer över 110 decibel slår ut hårddiskar på grund av de vibrationer som uppstår.

Man utvecklade därför munstycken som alstrar ljudnivåer under 100 decibel, och som dessutom kan riktas så att hårddiskar inte råkar ut för direktträffar. Munstyckena kan användas med argon eller kväve och fungerar vid samma tryck som andra munstycken, d v s kring 60 bar.

Munstyckena kan dessutom placeras så att ljudet som alstras får högre frekvens, vilket minskar den mekaniska kraften i ljudet. På så vis kan samma mängd gas flöda ut utan att ljudnivån behöver överstiga 100 decibel.

I praktiska tester har forskarna nu funnit att de nya munstyckena inte skadade en enda av de 20 hårddiskar som utsattes för ett experiment. Systemet Sinorix Silent Nozzle kan användas tillsammans med existerande kvävgassystem i Sinorixserien.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt