Telia stoppar FRAs avlyssning med serverflytt

2007-05-07 12:26  
Juha-Pekka Weckström

Teliasonera och deras kunder i Finland vill inte att Sveriges spionmyndighet FRA ska kunna avlyssna innehållet i mejl som skickas inrikes i Finland. Därför ska nu Teliasonera Finland flytta sina e-postservrar från Sverige till Finland.

- Det har varit mycket diskussion här i Finland om den nya svenska lagen om avlyssning Vi har bestämt oss för att lyssna på de finska myndigheterna och våra kunder och flytta servrar från Sverige till Finland, säger Juha-Pekka Weckström, vice-vd för bredbandstjänster på Teliasonera i Finland, till nyteknik.se.

På så sätt vill bolaget garantera att deras privatkunder som kommunicerar sinsemellan i landet är skyddade från avlyssning från Sverige i framtiden. Flytten ska vara klart första kvartalet 2008.

Den svenska regeringen har lagt fram ett lagförslag som innebär att FRA, Försvarets radioanstalt, får avlyssna internettrafik som passerar Sveriges gränser.

Teliasoneras fasta och mobila telefontjänster, samt sms och mms och mobila data produceras redan i Finland. Detsamma gäller telefonitjänster som produceras för större företag och finska myndigheter. Men för privatpersoner skickas mejlen som ska till adressater i Finland via servrar som är placerade i Sverige.

Samtidigt som Teliasonera nu uppgraderar dessa servar har man bestämt sig för att flytta hem dem till Finland.

Men även majoriteten av Finlands internationella mejltrafik passerar via Sverige och kan därmed komma att bli avlyssnade av svenska myndigheter om lagen går igenom i riksdagen.

- Ja, det är nog omkring 80 procent av mejltrafiken från Finland till omvärlden som passerar Sverige. Den trafiken kommer vi inte kunna garantera att den blir säker för avlyssning. Men om det blir problem med det framöver kommer vi att fundera på åtgärder, säger Juha- Pekka Weckström.

Den 14 juni röstar den svenska riksdagen om avlyssningsförslaget.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt