Tele2 överklagar inte datalagringsförslag

2019-04-09 10:01  
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Operatören Tele2 kommer inte att överklaga regeringens förslag till ny datalagringslag. Det har brister och har tagit alldeles för lång tid att ta fram – men fördelarna är större än nackdelarna, enligt bolaget.

– Det nya lagförslaget har visserligen brister, men innehåller samtidigt flera delar som Tele2 har efterfrågat, till exempel utökade krav om förhandsprövning och differentierade lagringstider. Vi anser därför att lagförslaget uppnår bättre balans mellan behovet av verktyg för brottsbekämpning och personlig integritet, säger kommunikationsansvarige Joel Ibson till TT.

Det var Tele2 som satte igång processen kring den svenska datalagringen. Tvisten med svenska staten gick till EU-domstolen som i december 2016 slog fast att lagstiftningen inte var förenlig med mänskliga rättigheter.

Läs mer: Analys: ”Ingen är nöjd med datalagringen”

Enligt Tele2 har den svenska debatten om datalagring i flera år präglats av missvisande påståenden och smutskastning, snarare än konstruktiv diskussion om förbättrad lagstiftning. Bolaget vill nu ha en mer faktabaserad debatt där ”ansvaret för lagstiftning inte läggs på privata aktörer, utan tas av regering och folkvalda lagstiftare”.

Bredbandsoperatören Bahnhofs vd Jon Karlung har gjort klart att han tänker överklaga även det här lagförslaget.

Mer om: Tele2 Datalagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt