Tele 2 blir först med virtuella nät

2016-11-30 06:01  
Thomas Björklund, Tele 2:s tekniska strategichef, tror att skiftet till nfv borde vara helt genomfört till år 2026. Foto: Jörgen Appelgren

Tele 2 är först ut av de svenska operatörerna. Nästa år startar operatören kommersiell drift av virtuella mobila bredbandsnät. Drivkraften är pengar.

Tele 2:s nya NFV-nät går sedan en tid i provdrift i Kroatien och allt har gått enligt plan. Bolaget säger att man därmed är bland de första att införa NFV-standarden, som ska ersätta den traditionella proprietära tekniken i telekomnäten.

– Tele 2 börjar med att virtualisera de mobila bredbandsnäten och därefter fortsätter vi med mer traditionella telekomtjänster och it-applikationer, säger Thomas Björklund, teknisk strategichef på Tele 2.

Han gör bedömningen att huvuddelen av deras bredbandstrafik och telefonitrafik går via NFV-baserade nät år 2020.

– 2026 borde skiftet till NFV vara helt genomfört, säger han.

En central drivkraft för teknikskiftet är pengar. Tele 2 räknar med cirka 30 procent sänkta investeringskostnader och en lika stor sänkning av driftkostnaderna för NFV-näten.

Läs mer:

Läs mer: Effektivare nät köps in för miljarder

För abonnenterna märks inga förändringar i deras befintliga mobila tjänster. Men teknikskiftet innebär att den gamla produktionsmiljön byts ut och intelligensen i mobilnäten flyttar till molnet. För operatörer som Tele 2 blir det enklare och billigare att införa nya tjänster. Eftersom den kommande 5g-standarden kommer att baseras på NFV, innebär skiftet också ett viktigt steg in i framtiden.

NFV-standarden är konstruerad så att det ska bli möjligt för operatören att köpa maskinvara, virtualiseringsmotor, stödsystem och applikationer från olika leverantörer. Tele2 har valt fyra strategiskt viktiga leverantörer. Nokia levererar molntjänsten Cloud Packet Core, Canonical står för virtualiseringsmotorn och tillhörande drift. Cisco levererar nätverket och Huawei serverparken.

– Tele 2 vill införa NFV så fort det är kommersiellt möjligt att motivera. Och det är nu, säger Thomas Björklund.

Konsulten Bengt Nordström i Northstream håller med.

– Den stora virtualiseringen av telenäten börjar nu. Det börjar med att operatörerna virtualiserar någon viktig tjänst som telefoni (Volte) eller bredband. Sedan får vi en gradvis utveckling, säger han.

Standarden är konstruerad så att operatören relativt enkelt ska kunna byta ut en enskild NFV-produkt när det finns en bättre att köpa. Fördelen med detta är att operatören därmed kan sätta alla leverantörer under maximal press.

Så har det aldrig varit förut. När operatören en gång valt att köpa ett mobilnät av en leverantör så har operatören normalt varit fast hos denna leverantör i decennier.

– Vi vill kunna köpa NFV-produkter från olika leverantörer och svara för integrationen själv eller köpa integrationen av en oberoende leverantör, säger Thomas Björklund.

– Historien visar att inlåsning hos en enskild leverantör blir dyrare i längden, säger Björklund.

Dagens stora leverantörer av mobilnät, bland annat Ericsson, Huawei och Nokia, vill däremot sälja vad de kallar ”Full Stack”. Det innebär att leverantören svarar för att göra all systemintegration och säljer en färdig paketlösning till operatören.

– Min bedömning är att det tar två-tre år innan vi ser om huvuddelen av marknaden väljer att göra som Tele 2 eller om de väljer Full Stack, säger Thomas Björklund.

Bengt Nordström ser dock fördelar med Full Stack.

– Det är sannolikt att många operatörer väljer Full Stack nu i början för att minimera sin risk. På sikt blir det lättare för operatörerna att integrera NFV-produkterna själva, NFV-produkterna blir stabilare, säger Bengt Nordström.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Göte Andersson

Mer om: Tele2 Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt