Techjättarnas dominans ifrågasätts – men svenskar flockas kring "Faang"-bolagen

2020-07-29 08:01  

Svenska småsparare har rusat till tech-giganterna under corona-våren. Men nu sätts "Faang"-bolagen under hård press.

Under vårens börsras har tekniksektorn hållit emot, och det har fått svenskarna att rusa till  Men samtidigt som det är dags för bolagen att visa sina siffror för kvartalet uppenbaras flera risker på horisonten.

Jeff Bezos, vd för Amazon och världens rikaste person. Mark Zuckerberg, stundtals skandalomsusad vd för Facebook. Tim Cook, Steve Jobs efterträdare som vd för Apple. Och så Sundar Pichai, relativt nytillträdd vd för Googleägaren Alphabet.

Det är ingen dålig gästlista som USA-kongressensutskott för konkurrensfrågor har inför onsdagen.

Men frågan är om gästerna inte hellre hade varit någon annanstans. Tanken är nämligen att de ska grillas som en del av en utredning om brott mot konkurrenslagarna. Det handlar om olika misstankar hos de olika bolagen:

* Facebook: köpen av konkurrenterna Whatsapp och Instagram.

* Apple: hanteringen av App Store, där man tar ut höga avgifter från konkurrenterna.

* Google: hur bolaget premierar sina egna produkter över konkurrenternas i sökresultat.

* Amazon: användandet av data från företag som säljer sina produkter via bolaget.

- Givet hur centrala de här företagen är för det amerikanska folket är det mycket viktigt att deras vd:ar träder fram. Deras vittnesmål är nödvändigt för att vi ska kunna avsluta utredningen, säger underutskottets ordförande David Cicilline i ett uttalande.

Högt värderad sektor

Några av världens största techbolag sätts alltså under hård press i veckan. Dessutom är det samtidigt dags för dem att presentera sina kvartalsrapporter, och förväntningarna är skyhöga. E-handelsgiganten Amazons aktiekurs har till exempel stigit med 59 procent i år. I och med rusningen är Amazon nu trea på listan över bolagen med högst börsvärde. Toppar gör Apple och tvåa ligger Microsoft.

Men tekniksektorn var högt värderad redan innan pandemin, och i och med årets uppgång är värderingen nu betydligt högre. Varningarna för en teknikbubbla som är på väg att spricka har duggat tätt.

"Techbolagen har lett uppgången"

Det är en fråga som svenska småsparare har all anledning att följa. Svenskarna har nämligen flockats runt tekniksektorn under året, hos Avanza har antalet ägare i Microsoft och Facebook mer än fördubblats sedan nyår. Hos Nordnet har ägandet i samma bolag ökat med 64 respektive 56 procent. Och det har varit en vinnande strategi, i alla fall så här långt.

- Techbolagen klarade oron på börsen bra och har sedan lett uppgången. Det har blivit en god affär för småspararna, lite beroende på när man gick in i bolagen, säger Frida Bratt.

Johanna Kull, sparkekonom på Avanza, menar att sektorn kompletterar många svenskars innehav.

- Att spararna väljer välkända techbolag när de shoppar på de amerikanska börserna är rimligt eftersom det är tunnsått med denna typ av bolag på Stockholmsbörsen. Aktierna är oftast ett bra inslag i svenskarnas bank- och verkstadstunga portföljer, säger hon.

Mycket USA och tech i globalfonder

Men det är inte bara de som äger aktier i teknikjättarna som har anledning att följa rapporterna.

Redan i början av året varnade experter för att det som ska vara breda index hade blivit för koncentrerade runt ett fåtal teknikjättar. Då utgjorde de fem största techbolagen 17,5 procent av New York-börsens breda index S&P 500. Efter ett halvårs börsuppgång är den siffran nu 24,2 procent.

- I en vanlig USA- eller globalfond har man som sparare en stor exponering mot de här jättarna, mer än man haft tidigare. Det är bra att ha koll på, i en globalfond blir det mycket USA och mycket tech, säger Frida Bratt.

Det här är Faang

Faang är en förkortning för några av de största amerikanska techbolagen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Alphabet (före detta Google). Tillsammans utgör de strax över 19 procent av New York-börsens breda index S&P 500.

Facebook, Apple, Amazon och Alphabet kommer alla med sina rapporter samtidigt, runt klockan 22 på torsdag svensk tid.

Bolagen är några av världens största, sett till värderingen.

* Apples börsvärde är 1 609 685 miljoner dollar. Aktien har stigit 23 procent i år.

* Amazon börsvärde 1 489 619 miljoner dollar. Aktien har stigit 59 procent i år.

* Alphabets börsvärde är 1 034 954 miljoner dollar. Aktien har stigit 10 procent i år.

* Facebooks börsvärde är 559 822 miljoner dollar. Aktien har stigit 10 procent i år.

* Netflix börsvärde är 210 620 miljoner dollar. Aktien har stigit 45 procent i år.

Ibland används begreppet "Fanmag" i stället för "Faang" för att även få in Microsoft i sällskapet.

Henning Eklund/TT

Mer om: Alphabet Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt