Sverige världsledande inom digitala betalningar

2018-10-16 07:31  
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kontantbetalningarna fortsätter att minska i världen och Sverige går i täten. För första gången går svenskarna om amerikanerna i antalet kontantlösa betalningar per person, enligt en ny rapport.

Under 2016 gjorde den genomsnittlige svensken 461,5 digitala transaktioner, det är en ökning med 13 procent på bara ett år. I USA, som tidigare varit ett föregångsland, har utvecklingen gått betydligt långsammare. Där har transaktionerna ökat med 5,2 procent under samma period.

"Det här är resultatet av en trend som vi sett länge i Sverige. Vi svenskar är tekniskt kunniga och i dag kan vi köpa i stort sett vad som helst på kort eller mobilen, vi har dessutom en centralbank som pratar om en e-valuta", säger Pascal Olin, betalnings- och e-handelsexpert på Capgemini, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svenskarna i stor enkät: Vi klarar oss utan kontanter

Siffrorna presenteras i den årliga undersökningen World Payments Report. Tillskillnad från USA har Sverige tagit en rad initiativ mot ett framtida kontantlöst samhälle, enligt rapporten. Bland annat använder 6,33 miljoner svenskar sig av betaltjänsten Swish för att överföra pengar.

"Bankerna är ovanligt duktiga på att samarbeta i Sverige. Förutom Swish är tidigare exempel Bankomatbolaget, Bankgirot och BankID. Väldigt få andra länder har den här typen av gemensamma lösningar som bar", säger Pascal Olin.

Läs mer: Paypal köper Izettle för 19 miljarder

Tre placeringar ner på listan hamnar Sydkorea, följt av Finland och Australien. Enligt rapporten är det inte otänkbart att även Sydkorea och Australien kommer att gå om USA inom en snar framtid. Sverige förväntas dock fortsätta gå i bräschen de kommande tre åren.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt