Svenska superdatorer kartlägger coronavirusets spridning

2020-03-30 10:41  
Tetralith vid Nationellt superdatorcentrum i Linköping är med sina 4 335 teraflops Sveriges kraftfullaste. Foto: Thor Balkhed

Tre svenska superdatorer kör simuleringar för att se hur olika åtgärder kan påverka smittospridningen, rapporterar IDG.

Beräkningskraft har blivit ett viktigt vapen i kampen mot det nya coronaviruset. Från superdatorer som Summit till det crowdsourcade nätverket Folding@home. Nu rekryteras även flera av de svenska superdatorerna, rapporterar tekniksajten IDG.

Det är en grupp forskare vid Uppsala universitet som vill köra simuleringar för att se hur olika åtgärder kan påverka smittospridningen i Sverige. De baserar sin modell på data från hur Kinas motåtgärder påverkade virusspridningen.

– I modellen använder vi oss av geografiska och demografiska data för Sverige kombinerat med kulturella relevanta parametrar från liknande studier i bland annat Storbritannien och USA för att bättre kunna förstå hur spridningen av coronavirus ser ut specifikt för Sverige, säger Jasmine Gardner som är postdoktor vid institutionen för kemi på Uppsala universitet till IDG.

Läs mer: Superdatorn Summit i kampen mot coronaviruset

Forskarna använder sig av tre av Sveriges mest kraftfulla superdatorer: Tetralith vid i Nationell superdatorcentrum i Linköping, Uppmax vid Uppsala universitet och HPC2N i Umeå.

Redan inom en vecka hoppas forskarna kunna publicera en förhandsversion av studien så att resultaten snabbt kan komma i beslutsfattarnas händer.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt