Storbråket där Apple kan få bita i det sura äpplet

2021-05-04 07:04  
Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden. Foto: Kathy Willens/AP/TT

På ytan ett bråk om procentsatser. Under ytan? Ett ideologiskt krig som kan förändra spelreglerna för dem som gör innehåll till miljardtals telefoner.

En principiellt viktig rättegång inleddes i Oakland i USA på måndagen. Det är en strid som gäller mycket mer än vad själva rättegången kommer att handla om.

I ena ringhörnan står Apple, företaget bakom telefoner och datorer i över en miljard hem.

I den andra ringhörnan står Epic Games, företaget bakom spelfenomenet "Fortnite" med hundratals miljoner registrerade användare.

Läs mer: ”Apple One - viktigare än nästa Iphone”

Kärnan i bråket, och det rättegången handlar om, rör vad Epic anser är en orimlig praxis från Apples sida att ta 30 procent av köp som görs i exempelvis "Fortnite".

Apple, å sin sida, menar att avgiften är en branschstandard och att den säkerställer att alla appar som dyker upp i företagets operativsystem håller en viss nivå.

Började hårt

Epics advokat Katherine Forrest gick ut hårt. Hon anklagade Apple för att ha planterat "en blomma i en muromgärdad trädgård som förvandlats till Venus flugfälla" (en köttätande växt). Med det ville hon beskriva hur Apples marknadsplats på nätet fungerar som ett monopol som lockar in investerare och användare bara för att krama ut så mycket pengar som möjligt från dem.

Den inledande motelden från Apples advokat Karen Dunn var lika laddad. Epics talan är en del av "ett självutnämnt krig mot avgifter på mobila plattformar" som trotsar lagar och fakta, enligt henne. Dunn poängterade också att Epic-spel går att använda på konsoler, datorer och telefoner tillverkade av konkurrenter till Apple.

Flera fronter

Rättegången, som hålls några mil från Apples högkvarter i Kalifornien, är inte det enda rättighetsbråket som teknikjätten befinner sig i.

I fredags beslutade EU-kommissionen att agera mot Apple i ett bråk med Spotify. Efter ett års utredning inleds en konkurrensprocess mot Apple, som enligt kommissionen missbrukar sin dominerande ställning på marknaden.

Läs mer: Apple pressas av teknikjättar för betalmodell

"Genom de strikta reglerna för App Store, som innebär nackdelar för konkurrerande musikströmningstjänster, snedvrider Apple konkurrensen och berövar användare av billigare musikströmningstjänster möjligheten att välja", hette det i ett uttalande från kommissionen.

Liknande rättsliga ärenden har även inletts i Australien och Storbritannien.

Ideologiska skillnader

Oavsett om Apple eller Epic Games går segrande ur den rättsliga striden i USA väntas den kommande domen att skapa eko i branschen världen över.

– Det är inget superstarkt fall, jag tror inte att de (Epic) kommer att vinna, säger Rebecca Haw, professor i juridik, till Reuters.

– Men det har ändå uppfyllt väldigt mycket av sitt syfte, att rikta fokus på vad många utvecklare ser som Apples kränkande agerande.

Följdfrågorna för branschen lär bli många. Hur stort ansvar har Apple, exempelvis, för att främja konkurrens på sin plattform? Andra dominanta aktörer inom en viss nisch, Facebook och Google, lär följa utvecklingen noggrant.

En jurist som Reuters talat med säger att den största risken för Apple inte är rättegången mot Epic utan framtida lagstiftning på området.

Dom i rättegången i Oakland väntas falla om tre veckor, och lär överklagas.

Fakta: Bråket mellan Apple och Epic

Spelutvecklaren Epic bråkar med Apple om betalningsmodellen i spel som släpps på Apples plattformar, där Epic tycker att Apple kräver en orimligt stor del av kakan, och anser att Apple har en form av monopolställning.

Epic kringgick systemet genom att införa ett eget betalsystem för att handla i kassakon "Fortnite".

Apple har svarat med att stänga ute "Fortnite" från sin appbutik.

Marcus Alexandersson/TT

Mer om: Apple Epic Games

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt