Ryssland anklagas för omfattande cyberangrepp

2018-04-17 10:06  
USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT, AP Photo / Evan Vucci, AP Photo / Pavel Golovkin

Regeringsunderstödda ryska hackare har enligt USA och Storbritannien infekterat routrar över hela världen.

Det beskrivs som en spionagekampanj riktad mot myndigheter, företag och operatörer som tillhandahåller viktig infrastruktur.

Amerikanska och brittiska myndighetsföreträdare och säkerhetsorgan utfärdar en gemensam varning för cyberattackerna.

Attacken från ”ryska statsstödda aktörer” riktas mot statliga och privata myndigheter och företag som bland annat tillhandahåller viktig infrastruktur samt de styrsystem som möjliggör verksamheten, heter det.

”Exempel på Rysslands likgiltighet”

Syftet är att spionera, komma över företagshemligheter och andra uppgifter samt skapa en plattform för framtida offensiva cyberangrepp.

Läs mer: Tyskland anklagar ryska regeringen för inblandning i för hackerattack

Vita husets koordinator för cybersäkerhet, Rob Joyce, säger att USA och dess allierade med ”hög” säkerhet kan säga att det är Ryssland som ligger bakom den ”breda” attacken, rapporterar BBC.

En brittisk regeringskälla säger att attacken är ”ännu ett exempel på Rysslands likgiltighet för internationella normer och global ordning”. Källan sänder också ett meddelande till Moskva:

– Vi vet vad ni gör och ni kommer inte att lyckas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt