Regeringen utreder delningsekonomin

2015-12-17 10:03  
Uthyrningen av Airbnb-bostäder har lett till en rejäl höjning av bostadskostnaderna, anser många i San Francisco.

Regeringen ska utreda hur den nya delningsekonomin bör fungera och regleras. Det handlar både om jättar som Airbnb och Uber, men också den småskaliga delningen av bilar och cyklar grannar emellan.

Konsumentminister Per Bolund (MP) har helt klart en positiv syn på delningsekonomin som han anser har fördelar för både medborgarna och samhället i stort. Nya företag kan skapas och delade resurser är bra för alla, är ett par av argumenten.

– Nu vill vi få reda på hur regelverken stämmer överens med de nya beteenden som utvecklas på konsumentmarknaden. Vi är vana vid att det är en producent som säljer en vara till en konsument och vår lagstiftning är utformad efter det. Då uppstår frågor när det är två konsumenter som delar en produkt, säger han till TT.

Läs mer:

Läs mer: EU vill samordna regler för Uber och Airbnb

När det i dag pratas om delningsekonomi handlar det oftast om bostadsuthyrningstjänsten Airbnb eller taxitjänsten Uber, två populära internationella aktörer som fått hård kritik av olika anledningar.

– De lyfts ofta fram, men det är viktigt att komma ihåg att delad ekonomi är något som pågår över hela världen. Från den mest lokala nivån där grannar delar verktyg till städer där man har bil- eller cykelpooler. Det är viktigt att vi kan uppmuntra det småskaliga.

Regeringens utredning om delningsekonomin ska vara klar 31 mars 2017.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt