Nu kan du köra Linux på Windows

2016-03-31 10:29  
Deltagare på konferensen Build. Foto: Eric Risberg / TT Foto: Eric Risberg / TT

Senaste nytt från Microsofts Build-konferens.

Microsoft gör det möjligt att köra program för Linux direkt på Windowskärnan. Det hela är specifikt inriktad på användare av Ubuntu Linux, genom ett partnerskap med Canonocal, företaget bakom den populära Linuxdistributionen.

Tidigare har det gått att köra Linuxprogram med en emulator, en virtuell maskin eller en så kallad container. Nu går det i stället att göra med direkta systemanrop mot Windowskärnan på Windows 10. Det ska innebära att det går att köra Linuxprogram som fungerar för Ubuntu i realtid på Windows. Microsoft gick ut med nyheten igår under starten av den stora utvecklarkonferensen Build i San Francisco.

Canonicalgrundaren Mark Shuttleworth är mycket entusiastisk och kallar partnerskapet en milstolpe och en "inkörtsport till den bredast möjliga publiken", skriver The Next Web.

Douglas Kirkland i Canonicals strategiteam för Ubuntu, är lika entusiastisk i sin blogg: "Det här är ett närmast overkligt omfamnande från Microsofts av vikten av öppen källkod för utvecklare".

Mer i detalj går det nu att använda kommandotolken Bash för Ubuntu direkt på Windows. För att stödja det har Microsoft byggt en ny infrastruktur inom Windows, kallad Windows Subsystem for Linux (WSL). Det här innebär att användaren har full tillgång till de kommandoradskommandon som är tillgängliga för Ubuntu. Ett exempel är att starta och köra textredigeraren Gnu Emacs, ett vanligt verktyg för öppen källkodsutvecklare.

Microsoft beskriver det hela som en utbyggnad av floran av kommandoradsverktyg som cmd och Powershell, skriver All About Microsoft.

Bash för Ubuntu kommer i nästa stora uppgradering av Windows 10, som tidigare gått under kodnamnet Redstone och nu officiellt kallas Windows 10 Anniversary Update. Denna kommer till sommaren.

Mer om: Microsoft Linux

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt