Nokia slarvar bort en fullträff

2010-10-12 23:00  
Nokia N8 (klicka på bilden).

Nokias nya toppmodell N8 har branschens vassaste hårdvara och är ändå klart billigare än sina konkurrenter. Men Nokia slarvar bort fullträffen med missar i programvaran.

Tveklöst är nya Nokia N8 en av de absolut vassaste datorlika mobilerna just nu sett till hårdvaran. Kanske den vassaste.

Gediget skal i aluminium och repfritt glas. Kamera på tolv megapixel. Hdmi-utgång för hd-video. Usb-port där man till och med kan ansluta mus eller tangentbord på direkten! FM-radio – både mottagare och sändare. Turbo-3g på ”upp till” 10,2 Mbit/s samt Bluetooth 3.

Det är egentligen bara skärmen på N8 som får stryk – vassast just nu är Iphone 4 med tre gånger högre upplösning.

Ändå kostar N8 bara knappt 5000 kronor medan exempelvis Iphone 4 ligger på runt 7000 kronor, utan abonnemang.

Trots detta missar N8 målet. Den måste konkurrera med floden av populära pekskärmsmobiler, främst de med Android samt Iphone, och stupar då på brister i programvaran.

Det är inget fel på operativsystemet – uppfräschade Symbian 3 – även om det ofta kräver fler knapptryckningar än Android och IOS i Iphone. Nokias programbutik Ovi Store är dessutom riktigt bra nu, och dessutom bjuder Nokia på gratis navigering.

Men två saker sänker helheten – startskärmen och webbläsaren. Startskärmen är rörig för alla utom vana Symbiananvändare, och inte alls så följsam som konkurrenternas när man drar med fingret eller vrider mobilen. Väljer man att skärmbilden ska följa med fingret (i en väl gömd inställning) får man stå ut med en halv sekunds tidsfördröjning!

Ändå kan N8 mycket bättre – i mobilspelen är skärmens följsamhet klart i klass med konkurrenternas. Varför Nokia inte ordnat detta på startskärmen är en gåta.

Webbläsaren är en katastrof. Den stöder i och för sig grafikformatet flash samt zoom genom att nypa med fingrarna, men storknar helt på lite större sajter som Nyteknik.se.

Och eftersom startskärm och webbläsare är bland det första användaren möter på en modern datorlik mobil blir intrycket av N8 extremt sunkigt.

Ny webbläsare ska komma till årsskiftet. Och nästa år kommer Symbian 4, troligen med ny startskärm. Till dess har Nokia läxa att göra.

- - -

Gott om program till Symbian

Det finns nu omkring 27 000 program i Nokias programbutik Ovi Store. Även om alla inte passar N8 borde det räcka ett bra tag, med flera populära program som exempelvis Skype och webbläsaren Opera. Det är dock långt till Android Market med cirka 140 000 program och Apples App Store med 250 000.

Symbian är fortfarande störst bland datorlika mobiler, men marknadsandelen har rasat från 73 procent 2006 till 41 procent idag. OS:et ägs numera av stiftelsen Symbian Foundation, men i praktiken används det endast av Nokia som också bidrar med mest programkod.

Nokia N8

Skärm: 3,5 tum amoled med kapacitiv pekteknik (endast för fingrar), 640 x 360 pixlar
Nät: 3g (hspa), gsm, wifi 802.11 b/g/n, bluetooth 3
Kontakter: Hdmi, usb, 3,5 mm minitele
Kamera: 12 megapixel samt hd-video 720p
Navigering: A-gps, kompass, gratis navigeringstjänst med Ovi Maps
FM-radio: Mottagare och sändare
Minne: 16 Gbyte
Mått: 114 x 59 x 13 mm
Vikt: 135 g
Pris: Cirka 4 800 ink moms

Mats Lewan

Mer om: Symbian N8

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt