Myndigheter nobbar Microsoft Teams: "En risk vi inte kan ta"

2021-08-03 10:25  
Digitala möten har vuxit lavinartat under pandemin - men det kan finnas säkerhetsproblem. Foto: Isabell Höjman/TT

Arbetsförmedlingen, Skatteverket och flera andra myndigheter säger nej till att arbeta i Microsoft Teams. Personuppgifter om användarna lagras nämligen på en server i USA, rapporterar SVT Nyheter.

– Folk är inloggade som sig själva. Man kan se vem som pratar med vem, man kan se organisationsstrukturer, säger Krister Dackland, it-chef på Arbetsförmedlingen, till SVT.

Teams är en plattform för kommunikation och videomöte som blivit vardag på många arbetsplatser under pandemin. Men personuppgifter som hamnar i USA skulle kunna begäras ut av amerikansk underrättelsetjänst.

– Det är en risk vi inte kan ta, säger Daniel Melin, strateg på Skatteverket.

Åtta svenska myndigheter har nu gått samman för att hitta andra it-verktyg till sin verksamhet.

I en dom för ett år sedan fann EU-domstolen att amerikanska molntjänster inte når upp till den säkerhetsnivå som krävs i EU:s dataskyddsförordning GDPR. Hanteringen kan också strida mot svensk offentlighets- och sekretesslag. Microsoft planerar dock att flytta över persondata till EU i slutet av 2022.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt