Microsoft skrotar Windows 10 S

2018-02-05 10:33  
Microsoft lägger ned Windows 10 S. Foto: IBL

Det nedbantade operativsystemet Windows 10 S läggs ner och funktionerna bakas in i den vanliga utgåvan av Windows 10.

Google har gjort succé med sitt lättviktiga operativsystem Chrome OS och de budgetvänliga bärbara datorer som kallas Chromebooks. Microsoft ville inte vara sämre och lanserade förra året utmanaren Windows 10 S. En produkt som föll tämligen platt.

På ytan är 10 S snarlikt Windows 10 men operativsystemet är låst till att bara köra appar som finns i Microsoft Store. Samtidigt är licenserna billigare, prestandan lite bättre på mindre kraftfulla datorer och säkerheten snäppet högre. Målgruppen är framförallt skolor och budgetmedvetna konsumenter.

Men efter bara ett drygt halvår på marknaden är Microsoft nu på väg att lägga ned 10 S som fristående operativsystem. Detta enligt interna dokument som den Microsoft-fokuserade nyhetssajten Thurrott.com tagit del av.

Istället för att sälja 10 S som ett fristående operativsystem ska Windows 10 får en inbakad funktion som kallas för "S Mode".

Vi vet inte exakt vad det innebär, men lösningen verkar vara ett mellanting mellan 10 och 10 S. Fler appar tillåts, men prestandan och säkerheten ska fortfarande stå i första rummet.

Det är oklart när förändringarna drivs igenom. Men de som köpt en dator med S Home-licens ska få en gratis uppgradering, medan de som använder S Pro ska behöva betala motsvarande 49 dollar.

Hittills har den som köpt en dator med Windows 10 S installerat fått möjlighet att "uppgradera" till vanliga Windows 10. Det har 40 procent av kunderna gjort, enligt Thurrott. Av dem bytte över hälften inom ett dygn. Kanske är det en förklaring till att Microsoft byter strategi.

Simon Campanello

Mer om: Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt