Microsoft bygger ny webbläsare – med hjälp av Google

2019-05-07 13:12  
Satya Nadella inleder Microsofts utvecklarkonferens, Build 2019. Foto: Microsoft

Microsoft har visat nya Edge, som numera är byggd på samma standard som Googles Chrome.

Det är en allians som förmodligen skulle ha varit omöjlig före Satya Nadella tog över som vd. Men under Nadella har Microsoft anammat öppenhet och ödmjukhet. Nu har Microsoft, på utvecklarkonferensen Build, visat upp sin nya version av den så marginaliserade webbläsaren Edge. Som den här gången är byggd med kod från Googles Chromium-projekt.

– Vad vi hoppas ska hända är att vi får ett ingenjörsmässigt samarbete kring webbstandarder och webbimplementationer som fungerar bra på Windows-enheter. Det tycks vara möjligt, och det är i allas bästa intresse. Och med differentiering finns det gott om rum för konkurrens, säger Joe Belfiore, en chef på Microsoft, i en stor intervju med The Verge.

En rejäl omgörning av Edge har varit ett önskemål från Microsofts högsta topp i flera år. På grund av låg marknadsandel har webbläsaren av utvecklare ofta lämnats därhän, med konsekvensen att många sajter inte optimerats för Edge. Den problematiken kan Microsoft möjligen lägga bakom sig: Chromium är en populär öppen standard med ett stort utvecklarcommunity och som används till Chrome, Googles webbläsare.

Chromium-samarbetet bättre än väntat

The Verge-artikeln tar fasta på konflikterna som blossat upp mellan Google och Microsoft genom åren, men uppger också att Chromium-samarbetet ska ha fungerat över förväntan. Även om de båda företagen inledningsvis hade diskussioner om de skulle ha sina möten i Google Hangouts eller Microsoft Teams.

– Vi är medvetna om att det är vi som ansluter till den här gemenskapen, så vi ville samarbeta på de sätt de redan anammat. Vi använder Google Hangouts när vi snackar med Chromium-ingenjörer, säger Jatinder Mann, en Edge-utvecklare, till The Verge.

Chromium-versionen av Edge innehåller en rad nya funktioner. Den mest uppseendeväckande är kanske att Internet Explorer kommer att bakas in i Edge-läsaren. Tanken är att företagsanvändare – som kan vara beroende av Internet Explorer för sina interna system – ska kunna använda en enda webbläsare för alla ändamål.

Återstår att se hur väl Edge står sig

En annan nyhet är något Microsoft kallar ”Samlingar”. Användaren kan dra och släppa exempelvis bilder och texter till en i Edge-läsaren inbakad anteckningsbok. Allt som hamnar i anteckningen är sedan länkat till sina ursprungskällor.

Utöver detta satsar Microsoft på att stärka användarens integritet, med tre olika nivåer av spårningsbegränsning. Hur väl Edge kommer att stå sig mot integritetsfokuserade webbläsare som Brave och Duckduckgo återstår att se.

Sajten Digital Trends har testat nya Edge och kallar Chromium-versionen ”mycket mer effektiv” jämfört med dagens version.

Peter Ottsjö

Mer om: Google Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt