Megaaffären klar: IBM köper Red Hat för 320 miljarder

2019-07-10 10:34  
Watson Internet of Things är IBM:s nya storsatsning Foto: IBM

It-företaget IBM har precis slutfört ett av de största uppköpen i it-branschen - någonsin.

I oktober i fjol kom nyheten att IBM köper upp Red Hat, som tillverkerar mjukvara med öppen källkod, primärt för Linuxsystem, anpassad för företag med betaltjänster såsom underhåll och teknisk support.

Och nu - mindre än ett år senare - är köpet klart. Förvärvet är det största i IBM:s historia, och en av  de dyraste affärerna någonsin i it-branschen. IBM betalar 34 miljarder dollar för Red Hat, vilket motsvarar cirka 320 miljarder kronor.

Tar upp molnkampen med Amazon

Affären ska ses i ljuset av en it-bransch som är i förändring. I takt med att mjukvarförsäljning och efterfrågan på servrar sjunker, blir det allt viktigare för företagen att bredda utbudet av prenumerationstjänster.

Läs mer: Svenskarnas radikala plan: Bygger ett nytt internet

Genom att köpa Red Hat ska IBM stå bättre rustade på den hårdnande molntjänstmarknaden, där man tävlar mot andra företag som Amazon, Microsoft och Googlemoderbolaget Alphabet.

- IBM kommer att bli världens främsta leverantör av hybridmolntjänster och kunna erbjuda företag den enda öppna molnlösningen som kan ge det fulla värdet av molnet till deras verksamhet,  sa IBM:s vd Ginni Romettys när affären presenterades.

Kalle Wiklund

Mer om: IBM Molnet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt