Digitalisering

Klart: EU:s lagförslag tvingar Apple dumpa Iphone-laddaren

Kommer EU:s nya lag göra att Apple måste rätta sig i ledet och byta bort lightningkabeln mot usb-c? Foto: TT

På torsdagen lade EU-kommissionen fram ett lagförslag som har varit omtalat länge – om lagen går igenom är det slutet för Apples Lightning-kabel.

Publicerad

EU-kommissionen presenterade sitt lagförslag på torsdagen i Bryssel. Margrethe Vestager, vice ordförande för EU:s digitala strategi samt EU-kommissionär, säger så här om skälet till lagförslaget:

– Konsumenter i Europa har länge varit frustrerade för inkompatibla laddare som läggs på hög i lådorna. Vi har gett industrin gott om tid för att ta fram egna lösningar, nu är tiden mogen för lagkrav på enhetliga laddare.

Lagförslaget innebär att:

  • USB-C blir den standardiserade lösningen för laddkablar för mobiler, surfplattor, kameror, hörlurar samt bärbara högtalare och spelkonsoler.
  • En gemensam standard för snabbladdning införs, där laddningstid ska vara harmoniserad. Idén är att vilken laddare som helst ska fungera lika bra för alla enheter.
  • Det ska gå att köpa en mobil eller annan enhet utan att få med en laddsladd.
  • Tillverkare ska förse konsumenter med bättre information om batteri och laddning.

Den klart vanligaste lösningen i dag är laddning via usb-c-teknik. Med ett stort undantag. Apple har hållit fast vid sin egen kabel vid namn Lightning, och är troligen de som skulle behöva anpassa sig till usb-c om lagen blir verklighet.

– Tidigare försökte många bolag låsa in sina kunder i sina egna lösningar, men det har blivit mer standardiserat på flera plan, inklusive detta. I dagens produktutveckling drar det mer och mer mot enhetlighet, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Ett argument för en standardisering är att det blir lättare för konsumenterna, som slipper hålla reda på olika sorters laddare till olika telefoner.

– Man måste säga att det hade varit bättre för konsumenterna med en standardiserad lösning. Vilken teknik som används är en annan sak, men jag tror många konsumenter skulle uppskatta om de behövde färre laddare, säger Klas Elm.

EU vill minska mängden skrot

En motivering som tar stor plats i en resolution EU-parlamentet har antagit är att minska mängden skrot som oanvändbara laddsladdar genererat. ”Den totala mängden elektroniskt avfall i Europa var 2016 12,3 miljoner ton, ett genomsnitt om 16,6 kg per invånare. Det representerar ett onödigt miljöavtryck som kan minskas”, går att läsa där. Klas Elm menar att en standardisering sannolikt skulle minska mängden elektronikskrot.

– Det tror jag. Vi har ett bra system i Sverige med återvinning som gör att det tas omhand på ett miljömässigt bra sätt, men det bästa är om produkter används så länge som möjligt, säger han.

Om en lag i EU gör att elektroniktillverkarna anpassar sina produkter i hela världen återstår att se. Men har stor betydelse att en lag kommer på internationell nivå.

– Vi förordar alltid europeiska regleringar snarare än nationella. De senare blir ofta bara krångel utan nytta. Men när EU, med 550 miljoner konsumenter, säger något får det en annan tyngd än om det är bara Sverige.

Alla är dock inte eld och lågor över att EU kan tvinga fram en standardisering för laddsladdarna. Apple är, föga förvånande, det bolag som varit mest kritiskt. 

”Vi tror att regleringar som tvingar till anpassning för en typ av kontakt som är inbyggd för alla smarttelefoner förhindrar innovation snarare än uppmuntrar den, och kommer skada konsumenterna i Europa och ekonomin i helhet” har Apple tidigare sagt i uttalanden om frågan.