Investerar i svensk rökdykarrobot

2015-09-21 13:26  
Fumo kollar av brandplatsen innan rökdykare släpps in. Foto: Realisator Robotics

Almi och Sörmlandsfonden är bland dem som går in med pengar för att utveckla rökdykarroboten Fumo från Realisator Robotics i Trosa.

Roboten Fumo, som betyder rök på latin, ska gå in i farliga områden vid en brand och med kamera ge en bild av brandplatsen för räddningsledningen innan rökdykare släpps in.

Företaget Realisator Robotics har arbetat tillsammans med räddningstjänster vid framtagandet av prototypen Fumo. Med det nya kapital som tillförs bolaget ska prototypen vidareutvecklas och kunna tas i serieproduktion.

- Med Fumo ökar chanserna att rädda liv, det blir säkrare för den egna personalen och kostnaderna minskar, säger Thomas Eriksson, vd på Realisator Robotics.

Fumo är ett nytt verktyg för räddningstjänsterna som ger ökade möjligheter vid svårare insatser, säger han i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt