Internet fyller år – 50 år sedan Arpanet

2019-10-29 12:00  

Kan du tänka dig samhället utan internet? Det har gått ett halvsekel sedan nätverket Arpanet lade grunden för dagens internet.

Embryot till den makalösa succén skapades redan på 1950-talet. Då dök idén om ett nätverk av datorer utan någon centraldator som skötte trafiken upp hos den amerikanska militärmakten.

Men det dröjde ända till 1965 innan amerikanska forskare lyckades koppla samman två datorer via det allmänna telenätet.


Utifrån erfarenheterna av det försöket byggde så militären upp sitt nätverk av datorer och döpte det till Arpanet, Advanced Research Projects Agency Network, som startade på hösten 1969. Nätet användes främst till att skicka filer mellan datorer och för utbyte av e-post.

Vid den här tiden användes protokollet NCP, Network Control Protocol för att sköta kommunikationen mellan datorerna.

Vint Cerf skapade Transfer Control Protocol 1974

Det ersattes 1983 av TCP/IP där TCP, Transfer Control Protocol styr överföringen av data och IP, Internet Protocol, sköter adresseringen. Dessa protokoll skapades redan 1974 av de båda amerikanerna Vinton Cerf och Robert Kahn.

Parallellt och i samarbete med militären hade det amerikanska forskarväsendet genom NSF, National Science Foundation, börjat bygga ett eget nät, NSFNET, som i sin första skepnad stod klart 1986 och blev basen i dagens Internet.

Läs mer: Svensk internetpionjär tar hem guldmedalj för framsteg i forskning och teknik

Möjligheten till snabb och tillförlitlig datorkommunikation blev en revolution i forskningsvärlden. Vetenskapliga rön, idéer och frågeställningar kunde blixtsnabbt förmedlas mellan universiteten.

World Wide Web introducerades 1989

Men det krävdes en hel del datorvana av användarna som fick knappa in krångliga kommandon via sina tangentbord för uppkoppling och kommunikation.

Läs mer: Berners-Lee uppfann internet – nu oroas han av utvecklingen

Det problemet löstes av den engelska Cern-forskaren Tim Berners-Lee som 1989 introducerade World Wide Web, www. Nu kunde man via klickbara länkar navigera inom Internet. När sedan NCSA introducerade Mosaic, världens första webbläsare, 1993, samtidigt som billiga och snabba modem lanserades var lavinen igång.

(Delar av artikeln publicerades första gången 1999)

---

Det här är en artikel ur tidingen Teknikhistoria. Prenumerera på den här!

Gilla Teknikhistoria på Facebook

Jan Melin

Mer om: Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt