Ingen lätt match att tanka hem e-böcker

2004-11-05 09:01  

Det är enkelt och behagligt att läsa elektroniska böcker på en datorskärm. Men tröskeln för att komma igång är hög. Kopieringsskydden gör e-böcker krångliga att använda. Ny Teknik jämför de tre program som används för svenska e-böcker.

Det är inte alltid it-tekniken underlättar. Att läsa en vanlig bok är en enkel process. Man köper eller lånar den, fäller upp pärmen och börjar läsa.

För att använda e-böcker måste man tanka hem och installera lämpligt datorprogram, helst flera för att veta vilket som passar bäst, skaffa sig en identitet på webben hos Microsofts tjänst Passport, aktivera programmet, registrera sig på en bokhandel på nätet, tanka hem och installera vald bok, innan man slutligen kan läsa. I bästa fall.

Det är mycket som kan gå fel på vägen. En enda feltryckning och man får börja om. Ibland funkar inte hemladdningarna som de ska. Vill man ha e-boken i ett annat format för ett annat läsarprogram får man köpa eller låna den på nytt.

Kring millennieskiftet var e-böcker ett hett ämne. Stephen King hade just släppt sin senaste bok "Riding the Bullet" i elektroniskt format. Men sedan falnade intresset. En av orsakerna var krånglet med tekniken.

Fördelarna gör dock att intresset långsamt ökar. Det går att skaffa sig e-böcker vilken tid på dygnet som helst, även på julaftonskvällen då det mesta är stängt. En annan fördel är att när en populär bok släpps så behöver man inte vänta i halvår eller ett år på att bibliotekets exemplar ska bli ledigt.

Samma e-bok kan lånas ut till hur många personer som helst, samtidigt. Alla som släpat med sig tio tegelstenshandböcker på något jobb gillar att vikten för e-böcker räknas i databitar och inte kilo. Det krävs inte heller hyllmetrar som samlar damm.

De svenska biblioteken har under något år byggt upp en liten men stabil kundkrets. Det finns två dominerande system för svenska böcker, Elib och e-biblioteket.

Elib har cirka 500 titlar och lånar via biblioteken ut cirka 7 000 e-böcker per månad i hela Sverige (ett bibliotek i en mellanstor stad lånar ut tiotusentals vanliga böcker per månad). E-biblioteket som drivs av Bibliotekstjänst har strax över 200 titlar och 500 lån per månad efter ett halvårs verksamhet.

Via bokhandelsföretagen på nätet går det också att köpa böcker. Då är det Adobe Reader, Microsoft Reader och Mobipocket Reader som man måste använda för att kunna ladda hem och läsa böckerna på sin dator. Tanken är att programmen skyddar böckerna från kopiering och att förlagen på så sätt slipper kopieringspirater. Samtidigt blir det inte samma marknadsföring genom självspridning på böckerna som exempelvis oskyddad mp3-musik.

Alla tre programmen måste aktiveras genom Microsofts identitetstjänst Passport. Visserligen går det att skaffa ett sådant konto som anonym person, men genom att varje program är knutet till en identitet går det att begränsa antalet lån eller kopiering av boken mellan olika datorer.

Mobipocket kan i grunden bara låta samma bok finnas på en enhet per användare. För de andra två programmen kan man ha samma bok på flera enheter, exempelvis den stationära datorn, den bärbara och en handdator. Det är bra för exempelvis datahandböcker eller lexikon.

Läsaren från Microsoft resulterar genomgående i minst filstorlek på böckerna. Det gynnar dem som laddar hem e-böcker med modem. En handbok med mycket bilder kan utan vidare bli över tio megabyte stor för Adobe Reader eller Mobipocket. För vanliga textböcker är skillnaderna i nedladdningstid mycket mindre.

Eftersom många människor redan har senaste versionen av Acrobat Reader installerad på sina datorer kan det vara ett bekvämt format att börja med. Man ska dock tänka på att texten då blir som vanliga pdf-sidor och programmet känns inte lika smidig som de båda andra specialprogrammen. I gengäld har man betydligt bättre översikt i Adobes program där varje sida finns i miniformat så att man kan "bläddra" fram för att hitta det man söker.

Att fritextsöka är en av de största fördelarna med e-böcker. Det är därför det är populärt med e-böcker som studentlitteratur. Universitetsbiblioteken är anslutna till flera utländska system med sammanlagt över 20 000 titlar att välja bland. Genom en sökning hittar man snabbt rätt ställe i boken att läsa på, vilket gör studierna mera effektiva.

En annan fördel med programmen är att det är enkelt att markera viktig text eller lägga till anteckningar. Det går till och med att rita små skisser i ett par av programmen.

Däremot är det dåligt att det bara går ladda hem en köpt bok en gång. Betydligt bättre hade det varit om man kunde ha sitt e-boksbibliotek på webben, så att man var man än befinner sig kunde "öppna" sina böcker, på samma sätt som man kan komma åt sin e-post. Den som äger mer än tio e-böcker får nämligen svårt att få rum med alla samtidigt i en handdator.

Den framtida utvecklingen kommer att vara beroende av hur snabbt det kommer billiga, lätta och smidiga läsplattor där programmen redan är installerade. Läsaren vill på bara några knapptryckningar kunna köpa eller låna en bok. Till dess är e-boken populärast hos utlandssvenskar, studenter med knapper litteraturkassa och sådana som gärna pysslar lite med tekniken för att "få igång" boken.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt